Annons

Tusentals på flykt medan vattnet stiger

Vattnet fortsätter stiga efter att kraftverksdammen Kachovka i södra Ukraina kollapsat. Tiotusentals människor riskerar att drabbas av översvämningar och ett stort antal samhällen har lagts under vatten.
Ukraina • Publicerad 7 juni 2023
En kvinna evakueras i en gummibåt sedan flodvattnet vällt in.Foto: Roman Hrytsyna/AP/TT
Översvämmade gator i Cherson.Foto: Libkos/AP/TT
Dammkatastrofens omfattning kommer att klargöras de kommande dagarna, säger FN:s organ för humanitär hjälp.Foto: TT

Tusentals människor har tvingats lämna sina hem efter att de svämmats över av vatten från kraftverksdammen. Samtidigt fortsätter vattnet stiga.

Chersons militära chef Oleksandr Prokudin beräknar att vattnet kommer att stiga ytterligare en meter det närmaste dygnet.

Annons

– Intensiteten har mattats av något, men på grund av de omfattande skadorna på dammen fortsätter vattnet att komma, säger han.

42 000 människor på båda sidor om floden Dnepr kan drabbas av översvämning, enligt ukrainska myndigheters bedömningar.

En talesperson för Ukrainas räddningstjänst säger i tv att vattnet har stigit fem meter och att 1 450 människor har evakuerats på den sida av floden som kontrolleras av Ukraina.

Den av Ryssland tillsatta guvernören för regionen Cherson uppger att 1 274 människor har evakuerats från den ryskkontrollerade sidan av floden. 38 av dem har räddats från hustak men vissa är fortfarande strandsatta, säger hon.

"Långtgående konsekvenser"

Martin Griffiths, chef för FN:s organ för humanitär hjälp (Ocha), säger att dammkatastrofens omfattning kommer att klargöras de kommande dagarna, rapporterar The Guardian.

– Men det står redan klart att det kommer att bli allvarliga och långtgående konsekvenser för tusentals människor i södra Ukraina, på båda sidor om frontlinjen, som förlorar sina hem, mat, rent vatten och försörjning, sade Griffiths till FN:s säkerhetsråd, som höll ett blixtinkallad möte med anledning av dammkollapsen.

Ukrainas premiärminister Denis Sjmyhal kallar förstörelsen av Kachovka-dammen en av de värsta miljökatastroferna i Europa de senaste årtiondena.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i en kommentar på Telegram att hundratusentals människor nu inte har normal tillgång till dricksvatten.

Anklagar varandra

Vad som orsakat kollapsen är inte fastlagt ännu, men Ryssland och Ukraina anklagar varandra.

– Det är oklart vem som är skyldig till förstörelsen, men det verkar inte rimligt att Ukraina skulle ligga bakom, säger USA:s FN-ambassadör Robert Wood.

FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA) gick tidigt ut och sade att det inte finns någon omedelbar säkerhetsrisk vid kärnkraftverket Zaporizjzja, som kyls med vatten från dammen. Under tisdagskvällen meddelade IAEA att kärnkraftverket har tillgång till vatten som räcker flera månader.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons