Annons
Nyheter

FN: Ökad fattigdom i skuldkrisens spår

Antalet människor i världen som lever i fattigdom har ökat markant.
Nu vill FN se en skuldlättnad för låginkomstländer.
Ekonomi • Publicerad 14 juli 2023
Ett fattigt område i Caracas, Venezuela. FN vill se skuldlättnader för låginkomstländer. Arkivbild.
Ett fattigt område i Caracas, Venezuela. FN vill se skuldlättnader för låginkomstländer. Arkivbild.Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

165 miljoner. Så många fler individer har hamnat under fattigdomsstrecket de senaste tre åren och lever på mindre än 3,65 dollar om dagen, motsvarande ungefär 40 svenska kronor. Det rapporterar FN:s utvecklingsorgan UNDP.

En anledning är att fattiga länder har höga skulder och tvingas betala stora summor bara i räntor. UNDP vill därför att fattiga länder ska få pausa avbetalningarna på sina skulder för att i stället kunna lägga pengarna på sociala utgifter.

Annons

"Det finns ett samband mellan höga skulder, otillräckliga medel för sociala utgifter och en alarmerande ökning av fattiga", säger Achim Steiner, administratör på UNDP i ett pressmeddelande.

Det senaste decenniet har avbetalningar på skulder inneburit allt högre kostnader för låginkomstländer, som i genomsnitt lägger dubbelt så mycket pengar på räntekostnader än på sociala bidrag, enligt FN.

"När räntor toppar under 2023, behöver det internationella finansiella systemet fortsätta att trycka på behovet av tillfälliga och anpassade lättnader för fattiga som påverkas av krisen", säger UNDP:s chefsekonom George Gray Molina i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons