Annons
Nyheter

Folkhälsomyndigheten granskar höga dödstal

Sveriges höga dödstal i covid-19 sticker ut i jämförelse med våra nordiska grannländer. En viktig förklaring är att smittan tidigt kom in på landets äldreboenden, förklarar Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten.
Coronaviruset • Publicerad 3 maj 2020
Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog. Arkivbild.
Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik har totalt 2 679 personer dött på grund av covid-19 i Sverige. Det är mer än tre gånger fler jämfört våra nordiska grannländer – sammanlagt – och siffran kommer med säkerhet att justeras uppåt när helgens eftersläpning i rapporteringen har lagts in.

Den viktigaste orsaken till den här stora skillnaden är enligt Sveriges biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten att smittan har tagit sig in på våra äldreboenden. Dagens Nyheter har tagit fram uppgifter från landets regioner som visar att minst 541 äldreboenden har drabbats.

Stora insatser

Annons

– Det är högst olyckligt att det har blivit en så stor smittspridning där. Vi undersöker vad som har fallerat, vad man kan göra bättre och på vilket sätt det behövs mer stöd, för att komma tillrätta med det här, säger Wallensten.

TT: Hur ser smittspridningen ut just nu på landets äldreboenden?

– Jag har ingen dagssiffra där. Men den har varit mycket stor och det har inte förändrats över en natt. Tyvärr är det ju så att har man väl fått in smittan så är det svårt att hantera på ett äldreboende. Det krävs stora insatser för att se till att inte fler blir smittade, säger Anders Wallensten.

TT: Vems ansvar är det att smittan har tagit sig in på äldreboendena?

– Det är väl ett delat ansvar mellan alla som har med äldreomsorgen att göra. Det finns ju många huvudmän som jobbar med äldreomsorgen och det är viktigt att rutiner fungerar, men jag kan inte uttala mig om vems ansvar det är specifikt, säger Anders Wallensten.

Basala hygienrutiner

TT: Har Folkhälsomyndigheten något ansvar genom att inte ha kommit med tillräckligt skarpa riktlinjer i bättre tid?

– Det är inte Folkhälsomyndigheten som bedriver äldrevården. I grunden handlar det om saker som ska fungera jämt, även när det inte är en pandemi, som basala hygienrutiner och liknande.

TT: Vem borde ha uppmärksammat brister i basala hygienrutiner?

– Ja, det är väl verksamhetsutövaren som ska ha den kompetensen. Men som sagt tycker jag att det är för tidigt att säga exakt vad som har brustit i det här läget. Vi går igenom det nu och kommer att redovisa mer under veckan, säger Anders Wallensten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons