Annons
Nyheter

Kritiker larmar om "propp" i Öresund

"Pausa Lynetteholmprojektet", kräver 17 organisationer, däribland svenska Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna.
Den konstgjorda ön som planeras i Öresund riskerar att bli en "propp", varnar de, och vänder sig till EU för att få gehör.
Danmark • Publicerad 14 juli 2022
Den konstgjorda halvön Lynetteholm i Köpenhamn kan hindra flödet av vatten genom Öresund hävdar 17 organisationer som nu vill pausa projektet. Arkivbild.
Den konstgjorda halvön Lynetteholm i Köpenhamn kan hindra flödet av vatten genom Öresund hävdar 17 organisationer som nu vill pausa projektet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Lynetteholmhalvön ska bli en helt ny stadsdel i Köpenhamn och byggs på jordmassor som deponeras på havsbotten. Men 17 organisationer med verksamhet i olika länder kring Östersjön befarar, enligt Danmarks Radio, att bygget i sin nuvarande form kommer att få stora konsekvenser för hela Östersjöns marina miljö.

Lynetteholm kan komma att fungera som "propp" i Öresund som blockerar vattenflödet till resten av Östersjön och bara en liten förändring av mängden inkommande livgivande saltvatten kan få stora konsekvenser för fiskar, djur, och växter, enligt organisationerna som nu vänt sig till EU. De vill därför att projektet pausas till dess att alla länder kring Östersjön rådfrågats om projektet.

Annons

Danska Trafikdepartementet skriver till Danmarks radio att transportministern Trine Bramsen (S) har beställt en ny rapport som tittar på blockeringseffekten av Lynetteholm och beräkningarna väntas vara klara för publicering senare i sommar.

Sedan tidigare har dumpningen av muddermassor i Öresund stoppats. Folketinget har beslutat att de delvis förorenade muddermassorna i stället ska byggas in i den första delen av halvön.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons