Annons
Nyheter

Företag får böta 400 000 efter olycka med el

Arbete • Publicerad 14 juli 2022
En man skadades av el vid arbete i Stockholm. Arkivbild.
En man skadades av el vid arbete i Stockholm. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ett företag i Solna ska betala 400 000 kronor i företagsbot efter en olycka där en arbetstagare hos en underleverantör fick el i sig från en högspänningskabel, rapporterar tidningen Elektrikern.

Olyckan inträffade sommaren 2021 på en arbetsplats i Stockholm. Den anställde monterade markskruv nära ett elskåp när en skruv gick in i en strömförande kabel i marken.

Annons

Arbetstagaren studsade bort ifrån markborrmaskinen och skadades i nacken, fick brännskador i händerna och en sårskada på höger arm. Personen har ännu men i form av domningar och stickningar i höger arm och hand samt ångest.

Åklagaren vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål anser att företaget, som var huvudentreprenör vid bygget, var ansvarigt för arbetsmiljön på bygget.

Förklaringen till olyckan var enligt åklagaren bland annat bristfälliga instruktioner. Åklagaren pekar på brott mot arbetsmiljölagen och utfärdar en företagsbot på 400 000 kronor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons