Annons
Nyheter

Företagare hyllades i politisk debatt

Politikerna var artiga gäster när Företagarna bjöd in till debatt om företagsklimatet. I det som kallades en maktkamp mellan partierna framstod värden Företagarna som den stora vinnaren.
Växjö • Publicerad 14 mars 2018 • Uppdaterad 9 augusti 2018
Företagarnas vd Günther Mårder utsåg alla till vinnare, men som den största vinnaren i debatten framstod hans egen organisation. I bakgrunden Gusten Mårtensson, Lennart Adell Kind och Nils Fransson.
Företagarnas vd Günther Mårder utsåg alla till vinnare, men som den största vinnaren i debatten framstod hans egen organisation. I bakgrunden Gusten Mårtensson, Lennart Adell Kind och Nils Fransson.Foto: Matilda Elfgaard

Hur kan vi öka den gemensamma välfärdskakan? Det är grundfrågan som organisationen Företagarna turnerar runt med och ställer till politiker i lite större städer i landet.

– Sverige är fantastiskt, men det hade inte varit fantastiskt om det inte vore för alla framgångsrika företag, sa Företagarnas vd Günther Mårder.

Annons

Därefter lät han politikerna svara på frågan vad de tycker om dagens företagsklimat genom att ställa sig längs en linje i rummet på Elite Stadshotellet.

– Jag tycker att vi har ett gott företagsklimat med tanke på den hashtagen du har här, att fyra av fem jobb kommer från småföretagare, sa Malin Lauber, (S) som valde en positiv position.

– Vi har gjort det svårare för företagare att faktiskt driva företag, hitta kompetens, men framför allt har vi beskattat hårdare och vi har uppskattat dem betydligt mindre. Jag vill vända på den steken och uppskatta företagen mer än vi beskattar dem, sa Anna Tenje, (M) som ställde sig närmare den negativa kanten.

20-talet åhörare fick applådera för vilken position de gav sitt stöd och majoriteten tyckte att det finns utrymme för förbättringar.

Alla politiker tyckte att det är viktigare att kommunen är serviceinriktad mot företagarna än håller hårt på regler när det gäller dokument och tidsgränser. Från vänster Anna Tenje, Nils Fransson, Lennart Adell Kind, Sofia Stynsberg, Oliver Rosengren, Gusten Mårtensson, Patrik Åkesson (skymd), Björn Petersson, Malin Lauber och Daniel Liffner.
Alla politiker tyckte att det är viktigare att kommunen är serviceinriktad mot företagarna än håller hårt på regler när det gäller dokument och tidsgränser. Från vänster Anna Tenje, Nils Fransson, Lennart Adell Kind, Sofia Stynsberg, Oliver Rosengren, Gusten Mårtensson, Patrik Åkesson (skymd), Björn Petersson, Malin Lauber och Daniel Liffner.Foto: Matilda Elfgaard

I fråga om regelbördan för företagen var enigheten betydligt större bland politikerna. Alla tyckte att det är viktigare att kommunens tjänstemän är serviceinriktade mot företagen än ser till att "rätt ska vara rätt" när det gäller dokument och tidsgränser.

– Det handlar mycket om långsiktighet tror jag. Vet man att det finns tydliga spelregler och att de kommer att finnas kvar under längre tid, då är det också lättare att kunna anpassa sig, sa Gusten Mårtensson, (C).

– En ny regel gör att två gamla försvinner, var Nils Franssons (L) förslag till lösning på problemet.

När det gäller arbetsgivaravgiften lutade flera åt att den bör vara låg och lika för alla, men vissa ville ha undantag för den först anställda i ett företag.

– Det måste vara billigt att anställa den första. Entreprenören som är en eldsjäl och van att jobba dubbelt för att få igenom sitt projekt, tar väldigt stor risk genom att anställa den första, sa Björn Petersson, (MP).

Här intog Patrik Åkesson, (KD), en ytterposition genom att förorda en flexibel lösning.

Annons

– En av de absolut viktigaste frågorna är integrationen och jag ser att sänkta arbetsgivare kan vara ett verktyg att få dem snabbare i jobb, sa han.

Kompetensförsörjningen är ett problem för många företag. Här ställde sig politikerna först på en utsträckt linje mellan ytterligheterna att problemet antingen löses med hjälp av utbildning eller med sänkta kostnader för att anställa. Efter en stunds diskussion landade de dock betydligt närmare varandra.

– Vi behöver både ock, sammanfattade Lennart Adell Kind (L).

Samtliga fullmäktigepartier utom Sverigedemokraterna var representerade i debatten. När alla fick säga några avslutade ord var enigheten total.

– Det är företagen som försörjer hela samhället, sa Patrik Åkesson, (KD).

– Kronoberg är där näringsliv och kompetens går samman och där företagen ser att de kan gå in och expandera och alltid ha tillgång till personal, sa Daniel Liffner (V).

Som god värd avstod Företagarnas Günther Mårder från att utse någon enskild vinnare.

– I grunden är alla vinnare här, för vi vill samma sak. Vi vill bygga ett gott samhälle som vi kan vara stolta över att överräcka till framtida generationer.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons