Annons
Nyheter

Företagarnas framtidstro sjunker

Ekonomi • Publicerad 7 februari 2022
Sveriges företagare ser allt mörkare på framtiden. Arkivbild
Sveriges företagare ser allt mörkare på framtiden. ArkivbildFoto: Annika af Klercker / SvD / TT

Sveriges egenföretagare ser allt mörkare på framtiden, visar SEB:s senaste företagarindikator.

Andelen företagare med en optimistisk syn på de kommande tre månaderna minskar från 26 till 25 procent. Samtidigt ökar andelen företagare som tror på en negativ utveckling från 14 till 15 procent.

Annons

Indikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på en positiv utveckling och andelen som tror på en negativ. I februari låg skillnaden på 10 procentenheter, en minskning med 2 från förra månaden.

"Företagarnas framtidssyn dämpas för femte månaden i rad och hela förra årets positiva utveckling är nu bortblåst. Det är tydligt att alla ekonomiska orosmoln i form av höga elpriser, stigande inflation, restriktioner och karantänregler har satt sina spår hos landets egenföretagare under inledningen av 2022", skriver SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

Den negativa utvecklingen omfattar ekonomiska indikatorer som omsättning, likviditet och arbetstid.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons