Annons
Nyheter

Företagsamhet nytt ämne på naturbruksgymnasierna

Eleverna på framtidens naturbruksgymnasier ska skolas till egna företagare.
Från 2007 ska ämnet företagsamhet finnas med på alla program.
Nyheter • Publicerad 10 mars 2006
Företagsamhet, eller ta-sig-församhet som föreläsaren Ulf Mattsson sade, kommer att bli ett viktigt inslag på samtliga naturbruksgymnasier från och med nästa år. Lärare från hela landet var på utbildningsdag i Ryssby i går. Foto: Urban Nilsson
Företagsamhet, eller ta-sig-församhet som föreläsaren Ulf Mattsson sade, kommer att bli ett viktigt inslag på samtliga naturbruksgymnasier från och med nästa år. Lärare från hela landet var på utbildningsdag i Ryssby i går. Foto: Urban NilssonFoto: 
Anders Isaksson.
Anders Isaksson.Foto: 
Olof Gustafson.
Olof Gustafson.Foto: 

I dag har eleverna på turismgrenen på Ryssbygymnasiet egna företag inom det som kallas Ung företagsamhet, UF.

I framtiden ska även eleverna på grenarna för jakt, skogs- och jordbruk, naturvetenskap samt hotell och restaurang, ha blivit lite mer företagsamma när de tar studenten.

Annons

- Exakt hur det kommer att se ut är inte bestämt än, men UF är något som vi vet fungerar bra, säger Olof Gustafson, biträdande rektor.

I går gick startskottet när lärare och annan personal från 17 naturbruksgymnasier i hela landet träffades i Ryssby.

Syftet var att utbyta erfarenheter och att lära sig jobba med Ung företagsamhet och mentorskap.

Nytt målprogram

En av föreläsarna var Ulf Mattsson. Han jobbar på Munkagårdsgymnasiet i Halland och sitter i den arbetsgrupp på Skolverket som jobbat fram det nya målprogrammet för naturbruksgymnasierna.

Munkagård är med i ett tvåårigt projekt där eleverna svarar för olika affärsverksamheter inom produktion, handel och service.

- Eleverna driver en kolmila, en gårdsbutik och en mottagningsservice för gäster.

Projektet leds av en styrelse där lantbruksföretag och före detta elever ingår. Skolan kan testa olika saker åt företagarna, vilket ökar deras engagemang, säger Ulf Mattsson.

Integreras med kärnämnen

Tanken är att ämnet företagsamhet ska integreras i kärnämnena, vilket ställer stora krav på att skolorna klarar att bryta upp invanda mönster.

Annons

- Det är det där klassiska med en kurs, en lärare, ett klassrum. Vi kommer attt få fundera mycket på hur vi ska göra. Men jag tror att både elever och lärare vinner på detta, säger Ryssbygymnasiets Olof Gustafson.

En trend i samhället

Anders Isaksson är matte- och datalärare på Ingelstad naturbruksgymnasium:

- Företagsamhet är en trend i hela samhället. Man måste vara kreativ för att hitta sina kunder. Det här är spännande och jag tror att eleverna blir mer engagerade.

Annica Jönsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons