Annons
Nyheter

Ny fängelsedom mot Falcon Funds-mannen

Ekobrottsmyndigheten vann. Den redan fängelsedömda Max Serwin döms på nytt i den andra delen av brottshärvan kring pensionsbolaget Falcon Funds.
Ytterligare en man döms till fängelse för grovt penningtvättsbrott.
Ekonomi • Publicerad 3 mars 2021
En av hjärnorna bakom brottsupplägget i Falcon Funds-målet, Max Serwin. Han är sedan tidigare dömd till fängelse i sex år och nio månader, mångmiljonskadestånd och näringsförbud. Arkivbild.Foto: Petra Frid/TT

Det gjordes medvetet dåliga affärer på svenska pensionssparares bekostnad och de nu dömda brottslingarna blev mångmiljonärer på kuppen.

– Jag kan konstatera att tingsrätten i allt väsentligt har delat mina bedömningar. Jag och Ekobrottsmyndigheten är mycket nöjda med den här domen, säger Jerker Asplund, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

"Välplanerat och systematiskt"

Annons

Falcon Funds-målet växte till en sådan omfattning att åtalet fick delas upp i två delar. I den andra delen dömer Stockholms tingsrätt Max Serwin och ytterligare en svensk 44-årig man till fängelsestraff för grov ekonomisk brottslighet.

"Det har varit fråga om ett synnerligen välplanerat och systematiskt angrepp på det svenska pensionssystemet, som har inneburit att pensionsrätterna för tiotusentals pensionssparare har sänkts", står det i domen.

– Det har varit ett brottsligt förlopp som började 2012 och slutade 2016 och första delen var i Sverige och andra delen var på Malta, säger Jerker Asplund, när han summerar det omfattande målet.

Max Serwin, som tidigare hette Emil Amir Ingmanson, döms i detta fall för grov trolöshet mot huvudman till fängelse i nio månader. Han avtjänar sedan tidigare ett fängelsestraff på sex år och nio månader efter hovrättsdomen i den första delen av härvan. Maxstraff för den här typen av brottslighet är åtta års fängelse.

– Min bedömning är att det hela tiden har varit en brottsplan som har gått ut på att tillskansa sig medel från de svenska pensionsspararna och det har också alla domstolar hållit med mig om, säger Jerker Asplund.

Medvetet dåliga investeringar

Serwin hålls nu ansvarig för ett antal dåliga investeringar, som i det här fallet uppgick till ett totalt belopp om 45,9 miljoner euro, som gjordes i Falcon Funds fonder där över 20 000 svenskar hade premiepensionssparande. Han anses ha varit den som sett till att en förvaltare gjorde de aktuella köpen.

– Tingsrätten lägger vår klient till last för vad någon annan har gjort, nämligen förvaltarens beslut om olika investeringar. Den frågan finns skäl att studera närmare innan vi fattar beslut om hur vi ska hantera frågan om överklagande, säger Thomas Olsson, advokat som företräder Max Serwin.

Den andre mannen, en 44-årig svensk, döms till fängelse i fem år och sex månader för grovt penningtvättsbrott samt näringsförbud. Det var ett lägre straff än åklagaren yrkat på.

44-åringen döms för att ha tvättat pengar som bedöms komma från de brottsliga gärningarna i Falcon Funds fonder. Han förekommer inte i straffregistret sedan tidigare.

– Vi är oerhört besvikna och vi kommer att överklaga, säger Nina Löwenhielm, advokat som företräder 44-åringen.

Pengar saknas

Annons

Både Max Serwin och 44-åringen bedöms också skyldiga staten mångmiljonbelopp.

Pensionsmyndigheten har uppskattat att spararna i Falcon Funds fonder svindlades på omkring en miljard kronor. I november betalades 368 miljoner ut till drabbade efter att myndigheten på olika sätt säkrat medel.

Fortfarande saknas omkring 700 miljoner kronor. Pensionsmyndigheten driver en civilrättslig process i England, där exempelvis Max Serwin hade stora tillgångar, med syfte att spåra pengar från Falcon Funds-brotten.

– Det är klart att vi ser den här domen som en framgång och det är principiellt viktigt för oss att det blev en fällande dom, säger Anna Åkesson, jurist på Pensionsmyndigheten.

Fakta: Falcon Funds och premiepensionen

I februari 2016 stoppade Pensionsmyndigheten insättningar i det Maltabaserade bolaget Falcon Funds tre fonder, efter misstankar om att tusentals pensionssparares bank-id kapats för att göra otillåtna fondbyten inom premiepensionssystemet.

Bolaget misstänktes ha tömt premiepensionsfonder på stora summor genom ett upplägg i Temple Asset Management, som Falcon Funds delegerat skötseln av fonderna till.

I juni 2016 sade myndigheten upp avtalet med fondbolaget och gjorde en polisanmälan.

Utredningen därefter har lett till två åtal och har lett till fällande domar i både tingsrätten och hovrätten i den första delen samt i tingsrätten i den andra delen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons