Annons
Nyheter

Förräderi utlöste våldsvåg – 23 inför rätta

En högt uppsatt nätverkskriminell vände vapnen mot sina forna vänner och tog Stockholms blodiga gängkrig till Sundsvall. Med ett koordinerat tillslag tror sig polisen ha stoppat flera mord.
I dag inleds rättegången mot 23 personer, däribland flera minderåriga.
Brott • Publicerad 14 augusti 2023
Bild ur polisens förundersökningsprotokoll på en beslagtagen automatkarbin. Vapnet skulle enligt åtalet användas för att mörda personer ur ett rivaliserande nätverk.
Bild ur polisens förundersökningsprotokoll på en beslagtagen automatkarbin. Vapnet skulle enligt åtalet användas för att mörda personer ur ett rivaliserande nätverk.Foto: Polisen

Den 26 januari slog polisen till mot flera adresser i centrala Sundsvall och grep ett stort antal personer som kunde kopplas till den våldsvåg som hade svept över staden sedan i början av december.

Polisen hade med hjälp av så kallad hemlig dataavläsning kunnat följa hur personerna, med kopplingar till de så kallade Foxtrot- och Dalennätverken med bas i Stockholm, planerade våldsdåd mot varandra och beslöt sig för att gripa in innan planerna sattes i verket.

Annons

– Det var avgörande för oss. Vi kunde i realtid följa deras chattkonversationer och se hur de planerade för att utföra ett dåd och därefter organisera oss och förhindra att det skedde. Förhoppningsvis förebyggde vi också att fler dåd kunde ske längre fram, säger Veronica Andersson, chef för utredningsenheten vid polisregion Västernorrland.

Bytte sida

Bakgrunden till våldsvågen är enligt åtalet en konflikt om narkotikamarknaden i Sundsvall mellan lokala förgreningar av Foxtrot- och Dalennätverken.

I centrum för konflikten står en 21-årig man som enligt åtalet varit drivande bakom mordplaner och mordförsök, och lejt andra, däribland flera yngre personer, för att utföra dåden.

21-åringen tillhörde tidigare Dalennätverket, men bytte i slutet av förra året sida och anslöt sig till Foxtrotnätverket sedan en konflikt uppstått mellan honom och en av hans före detta kumpaner.

Nu lojal med Foxtrotledaren, den efterlyste man som blivit känd som "kurdiska räven", inledde han en kamp för att överta narkotikamarknaden i Sundsvall och med våld driva ut Dalennätverket, som fram tills dess kontrollerat stora delar av den.

– Vi har en historik av ett utbrett bruk av droger här i Sundsvall, det finns en marknad som är upparbetad sedan en lång tid tillbaka, säger Veronica Andersson.

Flera våldsdåd

Den 2 december besköts tre personer ur Dalennätverket, varav en skadades svårt, av två 15-åriga pojkar, vilket tros ha varit startskottet för våldsvågen.

Pojkarna var underhuggare till 21-åringen och hade några dagar tidigare fått hjälp att rymma från ett Sis-hem i Mellansverige.

Den 21 och 22 januari försökte personer, även de underordnade 21-åringen, detonera sprängladdningar hos en anhörig till en person i Dalennätverket, men misslyckades.

– Det kände vi inte till där och då, utan det var något som vi fick reda på först i efterhand, säger Veronica Andersson.

Annons

Utöver våldsdåden handlar målet i grunden om hantering av stora mängder narkotika, främst kokain.

Nekar till brott

Vid tillslaget den 26 januari beslagtogs narkotika, vapen och sprängämnen som, tillsammans med de chattkonversationer som polisen kom över, utgör en viktig del av bevisningen.

När rättegången inleds i dag ställs totalt 23 personer inför rätta för att på olika sätt ha varit inblandade i brottsligheten, varav de yngsta är födda 2007.

Den 21-årige huvudmannen är medborgare i Irak och åklagarsidan kommer att yrka på att han utvisas från Sverige vid en fällande dom.

– Han förnekar samtliga gärningar, har hans advokat Martin Larsson tidigare sagt till Sundsvalls Tidning.

Förhandlingarna kommer av utrymmes- och säkerhetsskäl hållas i Attunda tingsrätt i Sollentuna. Rättegången väntas pågå i cirka tio veckor.

Fakta: Åtalet mot 21-åringen

Försök till mord, skottlossning i Sundsvall den 2 december 2022, då tre personer besköts. En man träffades av två skott och skadades svårt.

Givande av muta, april 2023.

Stämpling till mord, 21-åringen har tillsammans med "annan" anstiftat mord på sex personer i Sundsvall.

Grovt narkotikabrott, hanteringen av ett kilo kokain.

Synnerligen grovt vapenbrott, innehav av två automatkarbiner och en halvautomatisk pistol.

Förberedelse till mord, 21-åringen har tillsammans med fem andra personer förberett att skjuta ihjäl en man i Sundsvall.

Försök till mord och försök till allmänfarlig ödeläggelse, 21-åringen har tillsammans med två andra personer försökt döda tre personer genom att detonera en bomb på en balkong.

Försök till mord och försök till allmänfarlig ödeläggelse, 21-åringen har tillsammans med en annan person försökt döda en person genom att detonera en bomb på en balkong vid en bostad i Sundsvall.

Brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, 21-åringen har tillsammans med två andra personer hanterat tre termosbomber innehållande 4,5 kilo sprängämne och fyra elsprängskapslar.

Källa: Åklagarens stämningsansökan

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons