Annons
Nyheter

Förre talmannen Bercow portas på livstid

Han blev känd som talmannen som höll i brittiska parlamentets debatter med järnhand under brexitprocessen.
Men nu har John Bercow hamnat i kylan.
Storbritannien • Publicerad 8 mars 2022
John Bercow, tidigare talman i det brittiska underhuset, kommer inte att få tillträde till kammaren igen. Arkivbild.
John Bercow, tidigare talman i det brittiska underhuset, kommer inte att få tillträde till kammaren igen. Arkivbild.Foto: AP/TT

En parlamentarisk utredning har kommit fram till att Bercow under sin tid som talman var en "seriemobbare" och "serielögnare" och han portas på livstid från parlamentet för bland annat 21 fall av bekräftad mobbning.

"Beteendet var så allvarligt att om han fortfarande var ledamot av parlamentet hade vi rekommenderat att han skulle uteslutas", skriver utredarna.

Annons

"Hans beteende är mycket långt under den nivå som allmänheten har rätt att förvänta sig från någon ledamot av parlamentet", fortsätter man.

Bercow säger i ett uttalande att rapporten är en travesti på rättvisa och bara bygger på rykten och att han inte alls är portad eftersom han som privatperson fortfarande kan sitta i publiken när underhuset debatterar.

Talmannen i underhuset får normalt en plats i överhuset (House of Lords) efter karriären, men det har Bercow inte fått. Enligt The Times är han förste talman på 230 år som nobbats.

John Bercow var talman från 2009 till 2019. Som känd motståndare till brexit och premiärminister Boris Johnson meddelade han i fjol att han på grund av det lämnade Konservativa partiet och gick över till Labour.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons