Nyheter

Försäljningstappet fortsätter i klädhandeln

Ekonomi • Publicerad 11 november 2020
Försäljningen av skor minskade med 19,5 procent i oktober jämfört med samma månad förra året, visar Stilindex från Svensk Handel. Arkivbild.
Försäljningen av skor minskade med 19,5 procent i oktober jämfört med samma månad förra året, visar Stilindex från Svensk Handel. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Försäljningstappet för kläd- och skohandeln fortsätter, visar Stilindex från Svensk Handel.

I oktober minskade den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel med 13 procent jämfört med samma period förra året, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser. Skoförsäljningen minskade med 19,5 procent.

"För åttonde månaden i rad tvingas kläd- och skohandeln bevittna tvåsiffriga försäljningstapp. En sådan utveckling är naturligtvis fullständigt ohållbar och krisen är närmast total", säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Han oroar sig över de skärpta coronaråd som nu gäller i större delen av landets regioner, där människor bland annat uppmanas att undvika butiker och köpcentrum.

"Vi har anledning att befara en än större nedgång för branschen framöver", säger Hedenström.

Han efterlyser därför fler stödåtgärder till företagen.

"Det är tusentals företag och tiotusentals arbetstillfällen som står på spel", säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.