Annons
Nyheter

Förseningar på Kastrup – akut flygledarbrist

Danmark • Publicerad 10 maj 2023
Flygledarbrist har den senaste tiden orsakat förseningar och inställda flyg på Köpenhamns flygplats Kastrup. Arkivbild.
Flygledarbrist har den senaste tiden orsakat förseningar och inställda flyg på Köpenhamns flygplats Kastrup. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Förseningar och inställda flyg drabbar resenärer på Köpenhamns flygplats Kastrup till följd av akut brist på flygledare. Förra veckan drabbades 180 000 passagerare av förseningar och bara under måndagen drabbades 40 000, rapporterar Skånska Dagbladet.

När flygtrafiken stod stilla under pandemin fick många flygledare avgångsvederlag och slutade.

Annons

– Vi var tvungna att anpassa oss efter situationen och omkostnaderna då, säger Randi Baasch, chefskommunikatör för det statliga bolaget Naviair, som står för flygledningen på danska flygplatser.

Nya flygledare håller på att utbildas, men utbildningen är treårig. Samtidigt har det uppstått konflikt mellan flygledarfacket och Naviair om villkoren för dem som tar extrapass.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons