Annons
Nyheter

Forskare har utvecklat preventivmedel för katter

Forskare i USA har upptäckt ett sätt att genom genterapi stoppa katter från att bli gravida, som ett sorts långverkande preventivmedel.
Förhoppningen är att man med en simpel spruta kan ersätta den operation som i dagsläget krävs för sterilisering.
Vetenskap • Publicerad 7 juni 2023
En bondkatt. Arkivbild.
En bondkatt. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det är forskare vid Massachusetts General Hospital, ett universitetssjukhus knutet till prestigeskolan Harvard, som har utvecklat en form av genterapi som hindrar katter från att bli gravida i flera år.

Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications och nåddes genom att öka förekomsten av så kallat anti-müllerskt hormon (AMH) hos djuren. AMH är ett könshormon som förekommer naturligt både hos katter och människor.

Annons

"En enda injicering räckte för att kattens muskler skulle producera AMH, som vanligtvis bara produceras i äggstockarna, i ungefär 100 gånger så stor omfattning som normalt", säger studiens försteförfattare David Pépin.

Ingen blev gravid

Testet fungerade som följer: i två fyramånadersperioder placerades en hankatt tillsammans med nio honkatter. Sex av honkatterna hade behandlats med genterapin medan de tre resterande katterna lämnades utan injicering för att agera kontrollgrupp.

Ingen av katterna som fick behandlingen fick heller några ungar, till skillnad från de tre katterna i kontrollgruppen som alla fick det.

Hormonets preventiva effekter upptäcktes under tidigare forskning, då man undersökte om AMH kunde användas för att skydda äggreserven hos kvinnor som genomgår cellgiftsbehandling.

David Pépin upptäckte då att ökningen av AMH över en viss nivå hämmade utvecklingen av äggblåsorna – den del av äggstockarna som släpper ifrån sig äggceller vid ägglossning.

Säkra på längre effekt

Forskarna följde katterna i två år och fann att det varken påverkade östrogennivåerna eller hade några andra biverkningar. De säger sig vara säkra på att den preventiva effekten kommer att hålla i sig längre än två år.

Samtidigt uppger forskarna att kapaciteten för att tillverka doser för injicering i någon större omfattning saknas i nuläget.

"Det är på tiden att vi utvecklar ett sätt att sterilisera husdjur utan operation och det här kan vara omvälvande för djurens välbefinnande", säger medförfattaren Gary K Michelson.

Fakta: Anti-müllerskt hormon

Anti-müllerskt hormon (AMH) kallas också Müllerinhiberande substans och är ett glykoprotein som bland annat styr utvecklingen av könsorganen. Det förekommer både bland djur och människor.

Mätningar av serumhalten av AMH har flera kliniska användningsområden.

Vid en fertilitetsutredning är mätningen av AMH-nivån en viktig del av utvärderingen av äggstockarnas funktion. Den är även av intresse vid assisterad befruktning, då man med hjälp av AMH-nivån kan beräkna ungefär hur många äggblåsor som kommer mogna vid hormonell stimulering.

Mätning av AMH-nivån används också vid diagnostik av barn som föds med oklar könstillhörighet.

Källa: NE

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons