Forskare: Vapenamnesti ett slag i luften
S-ledaren Magdalena Andersson kräver att regeringen utlyser en vapenamnesti för att minska de kriminella gängens tillgång till vapen.
Men forskningen på området, som främst gäller så kallade "buybacks" där man betalat folk för att lämna ifrån sig vapen, ger inget stöd för att vapenamnestier påverkar kriminaliteten, säger Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet som forskar på gängvåld.
– Och då ska man tänka på att när man betalar någon för att lämna in vapen så kanske man ändå kan nå en del kriminella vapen. När det bara handlar om att lämna in vapen utan straff så kommer man i ännu mindre mån att få kriminella vapen, utan mest vapen som inte längre används.
Ingen koppling till brott
Magdalena Andersson pekar på att tidigare svenska vapenamnestier har gett goda resultat.
Senast det begav sig, 2018, lämnades cirka 12 000 vapen och 28 ton ammunition in till polisen. Enstaka vapen kunde knytas till den kriminella miljön, men majoriteten var gamla jaktvapen. Dessförinnan, 2013, lämnades 15 000 vapen in, men enligt P4 Sörmland kunde inte ett enda kopplas till brott.
– Det är inte den typen av vapen man får in. Det kan möjligen ha en effekt på saker som att man har färre vapen i hem och därav färre skadeskjutningar eller självmord. Men på kriminaliteten har det ingen eller på sin höjd en marginell påverkan, säger Manne Gerell.
Fokus på symbolfrågor
Från både regering och opposition lägger man, säger han, mycket fokus på symbolfrågor som låter bra men som saknar stöd i forskningen. Ett sådant exempel från regeringshåll är förslaget om så kallade visitationszoner, som skulle ge polisen rätt att i vissa områden visitera människor utan brottsmisstanke.
– Det har ingen större inverkan på brottsligheten och samtidigt riskerar det att skada förtroendet för polisen i utsatta områden. Det finns fler, såklart, men det är ett tydligt exempel från den sidan som diskuterats mycket.
Fakta: Tidigare vapenamnestier
En vapenamnesti innebär att den som innehar skjutvapen eller ammunition utan att har rätt till det kan lämna in sin egendom till polisen utan att dömas för innehavet.
Vapnet måste lämnas in frivilligt, och den som lämnar har rätt att vara anonym. Polisen får inte göra några efterforskningar om innehavet.
Sverige har tidigare genomfört tidsbegränsade vapenamnestier: 1993, 2007, 2013 och 2018.
Senast, 2018, omfattades bara skjutvapen och ammunition. Sprängmedel och explosiva varor omfattades inte.
2018 lämnades ungefär 28 ton ammunition och omkring 12 000 vapen in, varav majoriteten var jaktvapen. En knapp månad efter att amnestin avslutades uppgav polisen att enstaka vapen med säkerhet kunde kopplas till den kriminella miljön.
Vid amnestin 2013 lämnades omkring 15 000 vapen in. Enligt P4 Sörmland kunde inget inlämnat vapen då kopplas till brott.
2007 fick man in knappt 14 000 vapen och 1993 cirka 17 000 vapen.
Källa: Polisen, Riksdagen, SR