Annons
Nyheter

Forskare: Vissa hundar har svårare att fatta

Den som uppfattar en fransk bulldogg som mer hjälplös än andra hundar kan ha rätt. Enligt en ny studie är hundar med trubbig nos sämre på att lösa en klurig uppgift än långnosiga hundar.
Djur • Publicerad 27 september 2023
En fransk bulldogg försöker få upp en låda för att komma åt en bit korv. Det går oftast dåligt enligt en studie.
En fransk bulldogg försöker få upp en låda för att komma åt en bit korv. Det går oftast dåligt enligt en studie.Foto: Erzsébet Mőbiusz/Marianna Molnár/Scientific Reports/TT
Vanliga skador hos trubbnosiga hundar.
Vanliga skador hos trubbnosiga hundar.Foto: Johan Hallnäs/TT
En engelsk bulldogg kämpar för att få upp en låda.
En engelsk bulldogg kämpar för att få upp en låda.Foto: Erzsébet Mőbiusz/Marianna Molnár/Scientific Reports/TT

Hundraser med trubbig nos är populära och i mångas ögon också gulliga. Den som uppfattar dem som lite hjälplösa kan ha rätt, menar forskare.

I en studie har forskare studerat hur bra franska och engelska bulldoggar är på att hitta gömda korvbitar jämfört med mudi, en ungersk herdehund.

Bulldoggar sämre

Annons

Varje hund skulle försöka få upp tre olika lådor som öppnades på olika vis. Hundarna fick titta på när bitar av wienerkorv placerades i lådorna och fick sedan två minuter på sig att försöka få upp var och en av dem. Under försöket stod hundens ägare bakom hunden.

Totalt ingick 30 bulldoggar och 13 mudis i studien, som har publicerats i Scientific Reports.

Mudihundarna visade sig vara betydligt bättre på att få upp lådorna på utsatt tid. Bulldoggarna misslyckades 93 procent oftare än mudis. Däremot såg forskarna ingen skillnad i vad gäller kön eller ålder på hundarna.

Tittar på ägaren

Dessutom noterade forskarna att både fransk och engelsk bulldogg oftare vände sig om för att titta på sin ägare under försöken att få upp lådorna. Enligt Dorottya Ujfalussy, som ledde studien, tyder beteendet på att trubbnosiga hundar är mer benägna att vända sig till husse och matte för hjälp när de inte klarar en uppgift, än mudihundar.

Detta, resonerar forskarna, kan i sin tur resultera i att bandet mellan hund och ägare förstärks. Att bulldoggar tittar med hjälplös blick på sina ägare kan bidra till att de är så pass populära. Detta trots att det finns många hälsoproblem förknippade med raserna.

Forskarna nämner dock att det kan finnas andra anledningar till att en hund tittar på sin ägare, som till exempel tidigare erfarenhet och ångestproblematik.

Fakta: Trubbnosar

Hundraser med brakycefali (från grekiskan, brachu = kort och cefali = skalle) har en kort platt nos och oftast underbett. Skallen är bred i förhållande till längden och ögonen är runda och sitter brett isär.

Exempel på raser är: boxer, boston terrier och bulldogg.

Brakycefali kan förknippas med vissa problem om den avlas fram till extrema former. Andningssvårigheter, ögonproblem, värmekänslighet och förlossningssvårigheter är till exempel vanligare hos de brakycefala raserna. En del tumörsjukdomar förekommer även i högre frekvens hos vissa av de dessa raser.

Källs: SLU

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons