Annons
Nyheter

Förslag om ny konsumentköplag på gång

Ekonomi • Publicerad 3 november 2021
Den nya konsumentköplagen anpassar reglerna till en digital värld. Arkivbild.
Den nya konsumentköplagen anpassar reglerna till en digital värld. Arkivbild.Foto: Annika Byrde/NTB/TT

Ett förslag om en ny konsumentköplag har lämnats till lagrådet. De nya reglerna ska anpassa de svenska reglerna bättre till EU-rätten, och vara mer utformade för att passa för digitaliserade köp.

"De nya reglerna innebär en viktig förstärkning av konsumentskyddet på en alltmer digitaliserad konsumentmarknad" skriver civilminister Lena Micko (S) i ett pressmeddelande.

Annons

Den nya lagen innehåller bland annat regler om att den som säljer digitalt innehåll är skyldig att göra uppdateringar i det under en viss tid efter köpet så att produkterna fungerar, liksom den som säljer exempelvis datorer och smartphones med integrerat digitalt innehåll.

Lagen innehåller också krav på avtal för dem som säljer digitalt innehåll i utbyte mot konsumentens personuppgifter.

Tiden då säljaren har bevisbördan för att påvisa att fel i varor inte fanns från början förlängs till två år. Dessutom införs regler om köp av levande djur.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 mars nästa år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons