Johnson: G7 stor möjlighet till återhämtning
När stormaktsklubben med Frankrike, Kanada, Tyskland, Italien, USA, Japan och Storbritannien nu möts står frågor som klimatet, världshandeln, relationerna till Ryssland och Kina samt så klart även pandemin på agendan.
Värden för mötet, den brittiske premiärministern Boris Johnson, konstaterade i sitt öppningsanförande på fredagseftermiddagen att G7-mötet – det första med fysisk närvaro på nästan två år – är en "jättechans" att kickstarta återhämtningen efter pandemin.
– Vi måste vara säkra på att när vi återhämtar oss, så lyfter vi oss ytterligare nivåer och bygger vidare. Vi, G7, har en jättechans att göra detta, sade Johnson.
Smittutbrott på hotell
Förra gången var G7 att planerat äga rum med Donald Trump som värd i USA, men det mötet ställdes det in med anledning av smittspridningen.
Pandemin präglar mycket av logistiken runt årets möte: Tillställningar sker med rejält socialt avstånd och middagar intas utomhus om möjligt.
Trots försiktighetsåtgärderna tycks dock några små virus sipprat igenom. Ett hotell i intilliggande St Ives, där flera av mötes säkerhetsvakter uppges ha vistats, stängde under torsdagen till följd av ett covidutbrott, uppger brittiska BBC. Inga utbrott bland deltagarna har i nuläget rapporterats.
"Världens vaccinarsenal"
Redan på förhand har mötet skapat svallvågor i världspolitiken. Joe Biden har tillkännagivit planer på att "göra USA till världens vaccinarsenal" genom att donera en halv miljard doser vaccin till länder som halkat efter i vaccineringen. Och Storbritannien säger att man väntar sig att G7-länderna tillsammans ska kunna lova en miljard doser.
Frankrikes president Emmanuel Macron har uppmanat USA att bidra till stabiliseringsarbetet i de fem afrikanska Sahel-länderna. Förra veckan enades även samtliga G7-länder om att ställa sig bakom en minimiskatt på 15 procent för globala bolag.
Flera nykomlingar
Biden är inte den enda nykomlingen i G7-skaran. Även Japans premiärminister Yoshihide Suga deltar för första gången.
Medverkar gör också EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel, samt ledare från Australien, Sydafrika och Sydkorea som Storbritannien har bjudit in som gäster till årets möte vid den vindpinade Carbis Bay Beach i sydvästra England.
Fakta: Detta väntar deltagarna
Fredag:
Fotostund på stranden i Cabris Bay. Samtal om hur världen ska återhämta sig efter pandemin. Utflykt till världens största växthus Edenprojektet, där drottning Elisabeth, prins Charles, prins William och dennes fru Kate välkomnar besökarna.
Middag: Grillad piggvar följt av jordgubbspavlova.
Lördag:
Samtal om ekonomisk resiliens, det utrikespolitiska läget och hälsa. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och ledare från Australien, Sydafrika och Sydkorea ansluter. Melinda French Gates och den brittiska regeringens vetenskapliga rådgivare Patrick Vallance gästföreläser.
Middag: Grillstund på stranden: Biff och hummer följt av varm romdrink och grillade marshmallows.
Söndag:
Samtal om klimat och natur, inleds med ett förinspelat meddelade av David Attenborough. Samtal om det öppna samhället. Deltagarna tar fram en kommuniké inför de presskonferenser som utgör mötets avslutande.
Källa: Reuters
Fakta: Detta väntar deltagarna
G7 bildades 1975 och står för Group of Seven. Det är ett informellt forum för de länder som brukar kallas för världens rikaste: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. EU deltar också med representanter, samt i år även Australien, Sydafrika och Sydkorea som Storbritannien bjudit in som gäster.
Kina, vars ekonomiska och politiska makt tog fart långt efter det att G7 bildades, ingår inte, trots landets betydelse i dag.
Mellan 1997 och 2014 kallades klubben för G8. Då ingick även Ryssland, vars förtroende dock ansågs förbrukat i och med invasionen av Krim.
Källa: Reuters