Annons
Nyheter

"Första gängmordet" i Söderhamn inte förvånande

Det dödliga gängvåldet fortsätter sprida sig över landet. Nu står nio personer åtalade efter vad som beskrivs som den första dödsskjutningen på öppen gata i Söderhamn.
I utredningen syns spår till Stockholm, men här finns även två lokala gäng och en konflikt om narkotikamarknaden.
Brott • Publicerad 11 april 2023
Stefan Zäll, kommunpolis i Söderhamn, säger att läget i staden har varit lugnt efter dödsskjutningen den 28 februari 2022.Foto: Pernilla Wahlman/TT
Kommunpolisen Stefan Zäll lyfter vikten av brottsförebyggande arbete för att motverka en fortsatt utveckling av grova brott i Söderhamn.Foto: Pernilla Wahlman/TT

– Jag tror inte att många blev jätteförvånade att det till slut hände, säger kommunpolisen Stefan Zäll.

– Dels mot bakgrund av ryktet som de här grabbarna hade haft, men också utifrån ett allmänt konstaterande att skjutvapenvåldet breder ut sig över landet, fortsätter han.

Annons

Mordet i norra Söderhamn sent på kvällen den 28 februari 2022, då en ung man sköts ihjäl utomhus med två skott – beskriver han som det första i sitt slag i staden.

"Grabbarna" med ryktet han syftar på var ett gäng killar i Söderhamn som under 2021 började posera på sociala medier med pengar, ofta maskerade, och med tydliga anspelningar på gängkriminalitet. Snacket på stan var snart att de gick och misshandlade folk till höger och vänster, säger Zäll.

– Så var det ju inte. Däremot såg vi första halvåret 2021 att de gick från bråk till att faktiskt börja förekomma i grövre brott: misshandel, narkotikabrott och sådana grejer. Vi såg att de började umgås med äldre kriminella.

Glamourisering

Runt killarna fanns en "svans" med yngre barn, killar i femman–sexan, som började stöka, säger han.

– Vissa av dem kunde säga att de hade som mål att flytta ned till en större stad och gå med i ett kriminellt gäng. Det glamouriserades mycket.

Detta var situationen då polisen bestämde sig för att presentera en lägesbild för kommunen om vad som pågick, där "pro-kriminella" attityder vann mark hos unga i framför allt norra delen av staden.

I samband med det tillsattes kommunens första trygghetssamordnare, Lena Wetterlind. Hennes uppdrag är att arbeta strategiskt brottsförebyggande och innebär bland annat samverkan med andra aktörer där man månadsvis tar fram en lägesbild för var fokus bör ligga.

– Närmaste kollegan är polisen, som vi jobbar väldigt tätt med, säger hon.

Ett halvår efter att hon anställts inträffade mordet. Kommunen öppnade omedelbart en lokal i närområdet och bjöd in till samtal från boende.

– Det är klart att folk var oroliga. "Vågar vi gå ut? Hur ska vi hantera det här?". Så oro kom fram, men det var också konstruktiva samtal.

Stillsamt före mordet

Annons

Stefan Zäll beskriver mordet som en blixt från klar himmel, trots oroligheterna under 2021.

– Från hösten var det väldigt stillsamt för vår del. Det kändes som allt hade lagt sig något, säger han om tiden före.

Mannen som sköts kopplas i utredningen till den grupp som man såg ta form i Söderhamn 2021. De åtalade kopplas dels till en annan lokal gruppering, men den påstådda skytten och en av anstiftarna är hemmahörande i Stockholm. Enligt åklagaren var planen att inleda en organiserad narkotikahandel till Hälsingland och mordet syftade till att undanröja konkurrens.

Stefan Zäll menar att skjutningen är ett tydligt exempel på hur den typ av gängvåld som tidigare bara sågs i storstäder nu även sker på mindre orter. Efter mordet har dock lugnet åter lagt sig i staden.

– Aktörerna finns så klart kvar och vi har koll på dem. Men vi ser inte den där grupperingen och har egentligen inte gjort det på samma sätt sedan 2021.

Liten ort

Förebyggande arbete hos kommun och polis är avgörande för att motverka en fortsatt utveckling, tror han, och finner tröst i att Söderhamn inte är någon storstad.

– Det blir inte ohanterbart och det tycker jag känns hoppfullt.

Trygghetssamordnare Lena Wetterlind lyfter även att kommunen omorganiserats för att få ett bättre helhetsperspektiv, där bland annat skola och socialtjänst nu är i samma sektor för att undvika "stuprör".

– Det är en bra satsning. Att ha ett sådant helhetsperspektiv är stort av en liten kommun, säger hon.

Rättegången om mordet planeras pågå till slutet av maj.

Fakta: Nio åtalade efter mordet i Söderhamn

Nio personer är åtalade efter dödsskjutningen i Söderhamn den 28 februari 2022. Åtalspunkterna omfattar mordet och ett mordförsök vid samma tillfälle, samt vad åklagaren påstår är planer på att inleda en organiserad narkotikahandel.

Följande personer åtalas på följande punkter:

43-årig man: Grovt vapenbrott, stämpling till grovt narkotikabrott och anstiftan av mord.

29-årig man: Grovt vapenbrott, stämpling till grovt narkotikabrott och anstiftan av mord.

32-årig man: Stämpling till grovt narkotikabrott, anstiftan av mord.

19-årig man: Grovt vapenbrott, stämpling till grovt narkotikabrott, mord, försök till mord.

19-årig man: Grovt vapenbrott, mord, försök till mord.

21-årig man: Grovt vapenbrott, mord, försök till mord

18-årig man: Grovt vapenbrott.

24-årig man: Grovt vapenbrott

32-årig kvinna: Skyddande av brottsling, grovt brott.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons