Annons
Nyheter

Första nederlaget för Frankrikes regering

Frankrike • Publicerad 13 juli 2022
Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne i nationalförsamlingen i onsdags förra veckan. Arkivbild.
Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne i nationalförsamlingen i onsdags förra veckan. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Frankrikes regering har lidit sitt första nederlag i nationalförsamlingen efter att den blev av med sin majoritet i valet förra månaden.

De stora oppositionspartierna – Nationell samling (RN), Det okuvliga Frankrike (LFI) och Republikanerna (LR) – gick emot ett förslag om att ge regeringen befogenhet att införa krav på vaccinbevis eller negativa covidtest för inresa i Frankrike.

Annons

Förslaget föll med 195 röster mot 219.

– Omständigheterna ställer krav på regeringen att lyssna på oppositionspartierna, vilket de för närvarande har vissa svårigheter med, säger Republikanernas parlamentsledamot Olivier Marleix till Sud Radio.

Från regeringshåll riktas angreppen mot nationalisterna i RN och de mer radikala vänsterpolitikerna i LFI, med anklagelser om att de glatt samarbetar bara för att få fälla regeringen.

Ett annat lagstiftningspaket som syftar till att förbereda landet för en sjunde smittovåg gick dock igenom med röstsiffrorna 221 mot 187.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons