Annons
Nyheter

Första snövädret på väg mot södra Norrland

Säsongens första riktiga snöfall väntas under onsdagen i södra Norrland. Räkna med drygt en decimeter snö.
Väder • Publicerad 8 november 2022
Första riktiga snövädret för säsongen väntas i södra Norrland. Arkivbild.
Första riktiga snövädret för säsongen väntas i södra Norrland. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Vi är inne i en årstid då det är helt normalt med snö. Men det första rejäla snöfallet kommer ändå alltid lite överraskande, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Hon berättar att tisdagens regn i de södra delarna av landet fortsätter norrut under kvällen och natten. I Medelpad, Jämtland och Ångermanland övergår regnet i snö.

Annons

– Snövädret startar strax söder om Storsjön och täcker både inlandet och kusten. Det blir snö eller blötsnö på vägarna, säger Therese Fougman.

Snön fortsätter sedan en bit in i Västerbotten och södra Lappland, men i mindre mängder. I norra Norrland räknar SMHI däremot med uppehåll under onsdagen.

På torsdag är det kraftiga snövädret över och på fredag kan hela landet räkna med mildväder.

Den hastiga vintervisiten kan vara en påminnelse om att byta däck på bilen. Den 1 december är det krav på vinterdäck när vinterväglag råder. Det vill säga när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Dubbdäck är tillåtna från den 1 oktober.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons