Annons
Nyheter

Nya försvarssamtal väntar – krav om pengar

Regeringen kallar in försvarsberedningen till överläggningar. Syftet är att diskutera förstärkningar till försvaret redan i vårbudgeten, uppger försvarsminister Peter Hultqvist för TT.
Mer pengar måste skjutas till, säger Moderaternas ledare Ulf Kristersson.
Försvar • Publicerad 4 februari 2022
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kallar in försvarsberedningen för att diskutera förskott till försvaret i vårbudgeten. Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kallar in försvarsberedningen för att diskutera förskott till försvaret i vårbudgeten. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Det vore bra om vi ändå relativt snabbt kunde göra saker som skulle innebära förstärkningar av svensk försvarsmakt, säger Hultqvist (S).

Han säger att den gällande försvarsöverenskommelsen i grunden är bra och den ligger fast. Men det finns ändå, med tanke på det skärpta säkerhetspolitiska läget och Rysslands förehavanden, anledning att se över den militära förmågan.

Annons

– Vi skulle kunna se om vi kan göra tidigareläggningar, utifrån det vi kommit överens om, som kan ge effekt redan i år på något sätt, säger Hultqvist.

– Vi skulle vara beredda att ta ansvar för den typen av åtgärder redan i vårändringsbudgeten.

"Pengar måste skjutas till"

Ulf Kristersson säger till TT att han ser det som helt nödvändigt med extra tillskott av pengar. Det blir inte tal om att bara flytta pengar till 2022 från anslag för kommande år.

– Pengar måste skjutas till. Det är en matematisk självklarhet, säger Kristersson.

Om inte kommer det att visa sig mycket tydligt och snart att det senaste försvarsbeslutet är underfinansierat.

– Vi måste också ha tillräckliga resurser långsiktigt. Och det har vi inte, säger han.

Snabb ökning

Försvarsministern kallar in försvarsberedningen i riksdagen till överläggningar med sikte på ett första möte nästa vecka.

– Inriktningen på de överläggningarna skulle vara vad vi kan åstadkomma relativt snabbt för att skapa en ökad militär förmåga. Det skulle behöva vara klarlagt till den 15 mars för att vi ska kunna klara ut det i samband med vårbudgeten, säger Hultqvist.

Vårpropositionen, med vårändringsbudgeten, ska lämnas till riksdagen den 19 april.

– Det här är den respons som vi vill ge på den diskussion som har varit, säger Hultqvist apropå att flera partier har krävt att beredningen ska kallas in för att diskutera snabba förstärkningar.

Annons

Men han vill inte gå in på om han har några tankar om vilka förstärkningar det handlar eller om det kan bli fråga om nya tillskott och inte enbart tidigareläggning av redan beslutade åtgärder och pengar.

Signalerar samarbete

Centerledaren Annie Lööf välkomnar inbjudan.

– Styrkan med det är att det ger en signal till omvärlden att vi i Sverige samarbetar för landets bästa, säger Annie Lööf till TT.

– Nu kommer vi att göra en säkerhetspolitisk analys och se vad som behöver förändras för att vi ska vara ännu mer motståndskraftiga.

Lööf vill inte före överläggningarna kräva nya satsningar på försvaret eller på att planerade satsningar ska tidigareläggas. Men hon tror att "vi kommer förmodligen att se förstärkningar på kort och på lång sikt".

Ammunition och utrustning

Enligt Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman krävs omedelbara förstärkningar inom förnödenheter, ammunition, sjukvårdsutrustning och personlig utrustning.

– Det är bra att regeringen äntligen agerar. Sedan får vi se vilka former och vilka direktiv som ges för det här arbetet, säger han.

Det bör också handla om att analysera och dra rätt slutsatser av det förändrade säkerhetsläget efter Rysslands förehavanden, enligt Widman.

– Är det det innehållet som regeringen ser framför sig, inklusive ekonomiska förstärkningar, då kan det bli riktigt bra.

"Se över totalförsvaret"

Även Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesperson välkomnar inbjudan.

Annons

– Det kan vara bra att titta på om slutsatserna fortfarande håller i den förändrade omvärldsbild som vi ser, säger Per Söderlund.

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson välkomnar inbjudan men understryker att det krävs extrapengar både till våren och i höst.

Nu krävs en blixtbelysning av hela totalförsvaret, säger Oscarsson.

– Vi behöver även titta på livsmedelsförsörjning och minska riskerna för elsabotage och liknande. Både militära och civila delar behöver ses över.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons