Annons
Nyheter

Försvaret köper flytbroar från Tyskland

Försvarets materialverk (FMV) har tecknat kontrakt för inköp av tolv flytbroar som ska ingå i ett nytt system kallat Amfibiebro 400.
Försvaret • Publicerad 3 juli 2022
Försvarets materielverk har tecknat ett kontrakt på tolv amfibiebroar.
Försvarets materielverk har tecknat ett kontrakt på tolv amfibiebroar.Foto: Försvarets materielverk (FMV).

"Systemen kommer tillföra Försvarsmakten en helt ny möjlighet att snabbt upprätta förbindelser över vattendrag med en betydligt mindre personalstyrka än i dag", säger Mikael Frisell, chef för armémateriel vid FMV i ett pressmeddelande.

Beställningen går till det Tysklandsbaserade företaget GDELS. Leveranserna ska påbörjas 2024.

Annons

Tester med systemet påbörjades redan för 20 år sedan men projektet lades då ned, bland annat av ekonomiska skäl. Enligt FMV fungerar systemet mycket bra även i kallt väder i norra Sverige. I avtalet finns även optioner på ytterligare system.

Samtidigt tecknades även kontrakt på ytterligare köp av materiel för ett redan befintligt brosystem med svensk benämning Däcksbro 300.

De två systemen från samma tillverkare är kompatibla med varandra och finns hos flera försvarsmakter i Europa, vilket ökar möjligheterna till samverkan, skriver FMV.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons