Annons
Nyheter

Försvunna barnen överlevde på frukt och vatten

En 13-årig flicka och hennes tre småsyskon överlevde 40 dagar på egen hand i Amazonas regnskog i Colombia.
– Barnen säger att de åt frukt från djungeln och mat från överlevnadspaket som de hittade, säger Andrés Chaparro från militären till El Colombiano.
Colombia • Publicerad 11 juni 2023
Pappan, i vit tröja till vänster, går med ett av sina barn som förs till militärsjukhuset i Bogotá. Bild från lördagen.
Pappan, i vit tröja till vänster, går med ett av sina barn som förs till militärsjukhuset i Bogotá. Bild från lördagen.Foto: Juan Barreto/AFP/TT
Barnen hittades efter 40 dagar i Amazonas regnskog. Bild från i fredags.
Barnen hittades efter 40 dagar i Amazonas regnskog. Bild från i fredags.Foto: Colombias presidentkontor/AFP/TT
Colombias president Gustavo Petro besökte barnen på sjukhuset.
Colombias president Gustavo Petro besökte barnen på sjukhuset.Foto: Cesar Carrion/Colombias presidentkontor/AP/TT

De fyra barnen hittades på fredagen. De hade försvunnit i regnskogen efter en flygplanskrasch den 1 maj. Tidigare har det rapporterats om fyra bröder men enligt lokala medier är de tre systrar på tretton, nio och nyligen fyllda ett år samt en bror som under tiden i djungeln ska ha fyllt fem år.

Den 13-åriga flickan hyllas nu för hur hon tagit hand om sina småsyskon.

Annons

– Det är tack vare henne som de tre andra kunde överleva, tack vare hennes omsorg och hennes kunskaper om regnskogen, säger försvarsminister Iván Velásquez vid en presskonferens.

Barnen tillhör ursprungsfolket Huitoto och var på väg från Araracuararegionen till staden San José Del Guaviare när det enmotoriga plan som de färdades med kraschade. Piloten, barnens mamma och en till vuxen omkom i olyckan.

Vätskebrist

I 40 dagar överlevde sedan barnen i Amazonas regnskog. De ska ha fått med sig en säck kassavamjöl från flygplansvraket och ätit frukt som de hittade i djungeln.

De ska även ha hittat flera av de nödpaket som militären spred ut.

– Något som är viktigt för att överleva är få i sig vätska. Vätskebrist kan mycket snabbt bli farligt för barn, det handlar om timmar. Det innebär att under de 40 dagarna så måste de ha haft tillgång till vatten. Regnvatten eller från vattendrag som måste ha varit av bra kvalitet och som förhindrat dem från att bli uttorkade, vilket för en ettåring kan inträffa på några timmar, säger barnläkaren Clemencia Mayorga till El Tiempo.

Barnen var uttorkade och undernärda när de hittades av räddningsstyrkan, de vårdas nu på ett militärsjukhus i huvudstaden Bogotá och deras tillstånd beskrivs som stabilt.

– De har fått i sig vätska och kan inte smälta mat men i stort är barnens tillstånd bra, säger försvarsminister Iván Velásquez efter att ha besökt dem på sjukhuset.

Även pappan vårdas

Barnen kommer att bli kvar på sjukhuset i minst två veckor. De behöver alla hjälp att få i sig näring, det gäller främst den minsta som nyligen fyllt ett, säger barnens läkare enligt El Tiempo.

På sjukhuset finns barnens pappa som också får vård efter att ha deltagit i sökandet efter dem.

– Jag kom hit med hög feber eftersom jag hade sovit i regnskogen utan skydd och blivit rejält myggbiten, säger han till tidningen Semana.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons