GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fortkörare skyllde på snabb hare

Mannen körde för fort och blev fotad av polisens fartkamera. Men han förnekade brott och hävdade att kameran fotograferat en mycket snabb hare som sprungit framför hans bil.
Rätten köpte dock inte den förklaringen.
Karlskrona • Publicerad 1 november 2017

Den 21 maj kom den 52-årige mannen körande på E 22 norr om Karlskrona. På sträckan finns fasta fartkameror som mäter hur snabbt bilarna kör. Kör man för fort tas en bild av bilen och så skedde nu när mannen passerade i 56 kilometer i timmen på 50-sträckan.

Men när kravet på böter dök upp i brevlådan så vägrade mannen erkänna att han kört för fort. Han medgav visserligen att det var han på bilden, men han hävdade att kameran registrerat en snabbspringande fälthare i stället för hans bil.

Mannen medgav att sannolikheten för hans förklaring var låg, men hävdade trots allt att en fälthare sprungit upp framför bilen och accelererat för att sedan vika av, strax innan kameran. Kameran ska alltså, enligt mannen, ha uppmätt harens hastighet och inte bilens. Han menade vidare att fältharen är en av Sveriges snabbaste landlevande djur och kan komma upp i hastigheter på upp emot 75 kilometer i timmen. Om ett objekt dyker upp framför en bil, och accelererar, så kan det störa kamerans hastighetsmätning, hävdade mannen.

Tingsrätten köper dock inte mannens förklaring. Den slår fast att hastighetsmätning genom ATK, som tekniken heter, är en tillförlitlig metod och konstaterar att det inte syns någon hare på fotografiet som togs.

Mannen döms därför till penningböter på 2 000 kronor.

Tobias FabbekeSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer