Fortsatt ökning av apkoppor
Den 19 maj rapporterade Folkhälsomyndigheten om det första fallet i Sverige och nu är det alltså 43 personer som konstaterats smittade, visar siffror från Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering den 7 juli. Ökningen var 15 fall sedan myndighetens uppdatering i slutet av juni.
Samtliga smittade är män mellan 20 och 60 år. Fallen finns över hela landet men de flesta har konstaterats i Region Stockholm. En tredjedel av de som konstaterats vara smittade har smittats i Sverige.
Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC, har fram till och med den 5 juli nästan 6 000 fall rapporterats i Europa varav 99 procent är män. Över hälften av de europeiska fallen har rapporterats från Storbritannien, Tyskland och Spanien. Hittills har få personer blivit allvarligt sjuka i apkoppor.
De flesta har rapporterat symtom som hudutslag, feber, trötthet, muskelvärk, kräkningar och frossa. Omkring var tionde smittad har lagts in på sjukhus för vård eller för att isoleras, men inga dödsfall har registrerats.
Fakta apkoppor
Apkoppor (engelska monkeypox) är en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Det upptäcktes hos apor och fick därför namnet apkoppor, men det är sannolikt olika gnagare i central- och västafrikanska regnskogar som är reservoar för viruset.
Under våren 2022 har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i flera länder. Överföring av virus verkar framförallt ha skett via sexuella kontakter mellan män som har sex med män.
Apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. I äldre studier som genomförts i Afrika har även en viss dödlighet rapporterats.
Det finns läkemedel som verkar ha viss effekt mot infektionen och som kan användas vid allvarlig sjukdom.
Alla fall av infektion med apkoppor ska anmälas till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.
Källa: Folkhälsomyndigheten