Annons
Nyheter

Trump sparkar sin försvarsminister

USA:s försvarsminister Mark Esper har sagts upp från sin tjänst, meddelar landets president Donald Trump på Twitter. Trump har ännu inte erkänt sig besegrad i valet.
USA • Publicerad 9 november 2020
Tystnad från Vita huset. Arkivbild.
Tystnad från Vita huset. Arkivbild.Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT
USA:s försvarsminister Mark Esper (längst fram utan munskydd) har sagts upp från sin tjänst. Arkivbild.
USA:s försvarsminister Mark Esper (längst fram utan munskydd) har sagts upp från sin tjänst. Arkivbild.Foto: Kevin Wolf/AP/TT
USA:s president Donald Trump på väg från golfbanan i söndags.
USA:s president Donald Trump på väg från golfbanan i söndags.Foto: Steve Helber/AP/TT

"Mark Esper har sagts upp. Jag tackar honom för hans insatser", skriver Trump och tillägger att Christopher Miller kommer att ersätta Esper på försvarsministerposten.

Miller är för närvarande chef för USA:s nationella anti-terrororgan.

Annons

Annars har det varit förhållandevis tyst från Donald Trump. Budskapet från hans läger är att rättsprocesserna som ifrågasätter valresultatet ska drivas vidare.

Trump har inga offentliga framträdanden inplanerade på måndagen. På Twitter var han dock aktiv och skrev uppskattande om läkemedelsbolaget Pfizers positiva resultat från vaccinstudien mot coronaviruset.

Han har inte talat offentligt sedan i torsdags, då han utan bevis påstod att Joe Biden vunnit presidentvalet tack vare fusk. Vi tar det till Högsta domstolen, sade Trump då.

Enligt kampanjchefen Tim Murtaugh planerar Trump att hålla massmöten till stöd för hans utmaning av valresultatet. Oklart när och var, enligt Reuters.

Planerar massmöten

Fox News Business Network frågade på måndagen kampanjrådgivaren Jason Miller när Trump ska erkänna sig besegrad och ringa Biden.

– Det ordet finns inte i vårt ordförråd nu. Vi ska fortsätta med alla juridiska möjligheter, alla omräkningssätt, svarade Miller.

Det dröjer innan delstaterna officiellt bekräftar valresultaten. Men traditionen bjuder att den förlorande parten accepterar utslaget som de stora medierna och analysföretag har fastslagit. De pekade i lördags ut Biden som vinnare.

Trumps förnekelse av hur valet slutade är ett flagrant etikettsbrott i amerikansk politik. Ingen annan president har burit sig åt så.

I helgen när valresultatet kom, valde Trump att spela golf två gånger och fortsätta twittra oriktiga påståenden om att valet var riggat.

Starkt stöd

Hans oförsonlighet med den demokratiska processen hotar att addera en konstitutionell kris till ett land som redan bågnar under coronaplågan och tynande ekonomi, konstaterar CNN.

Annons

Från Trumps parti Republikanerna kommer motstridiga signaler. Många framträdande republikaner är solidariska med sin ledare och har inte heller gratulerat Biden.

I den kretsen ingår senator Lindsey Graham (South Carolina), som leder det mäktiga juridiska utskottet. Enligt honom behöver Trump inte erkänna ett valresultat som bara medier bekräftat.

– Om de skulle göra det blir det aldrig någonsin en republikansk president, sade Graham till Fox på söndagen.

Bush gratulerade

Andra tunga supportrar är representanthusets minoritetsledare Kevin McCarthy (Kalifornien), senator Roy Blunt (Missouri) och guvernör Kristi Noem (South Dakota), rapporterar The Hill. Stödet visar att Trump på intet vis tappat greppet om sitt parti, i alla fall inte ännu.

Å andra sidan återfinns expresident George W Bush som gratulerade Biden på söndagen. "En bra person, som vunnit möjligheten att leda och ena vårt land".

I sitt uttalande skrev Bush att Trump har all rätt att pröva juridiska vägar för att granska resultatet. Men han ifrågasätter det inte:

"Det amerikanska folket kan lita på att valet i stort sett gick rätt till, att dess oberoende upprätthölls och att valutgången är tydlig."

Även senator Mitt Romney (Utah) har gratulerat Biden i klassisk amerikansk tradition. Så även senator Lisa Murkowski (Alaska).

"Han är den han är"

Tecken inifrån Trumps innersta cirkel tyder på oenighet om hur hantera situationen. CNN har rapporterat att hustrun Melania Trump och svärsonen och huvudrådgivaren Jared Kushner rekommenderat honom att acceptera förlusten. Däremot vill sönerna Don Jr Trump och Eric Trump att pappa står upp mot det påstådda valfusket.

En av Trumps vänner, Newsmax-chefen Christopher Ruddy, säger till CNN att den sittande presidenten "för tillfället inte är intresserad av att erkänna sig besegrad".

Annons

Den förre republikanske presidentkandidaten Mitt Romney är en återkommande Trumpkritiker. Han understryker att det inte bevis för utbrett valfusk. Hans tips är att Trump faller till föga när alla juridiska vägar att ändra valresultatet är till ända.

– Man kommer inte att förändra president Trumps natur under de här uppenbarligen sista dagarna av hans presidenttid. Han är den han är. Och han har ett relativt avslappnat förhållande till sanningen, säger Romney till CNN.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons