Annons
Nyheter

Förundran över Londons planer på avtalsbrott

Förundran är stor i både London och Bryssel över beskedet om ett lagförslag som bryter mot utträdesavtalet ur EU.
EU kräver ett extramöte så fort som möjligt.
Storbritannien • Publicerad 9 september 2020
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på väg till onsdagens frågestund i parlamentet.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på väg till onsdagens frågestund i parlamentet.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

När Nordirlandsministern Brandon Lewis tog till orda i en parlamentsdebatt i tisdags höjdes rejält på ögonbrynen från både anhängare och motståndare.

– Ja, det här bryter mot internationell rätt, men på ett väldigt specificerat och begränsat sätt, sade Lewis om ett lagförslag som regeringen nu lägger fram för att eventuellt kunna kringgå vissa delar av det utträdesavtal med EU som blev klart i fjol.

Annons

Lewis och regeringen ser dock inga större bekymmer med avtalsbrottet.

– Det finns klara prejudikat om att Storbritannien eller vilket annat land som helst kan behöva ompröva sina internationella åtaganden när omständigheterna ändras, sade Lewis.

Extramöte på gång

EU har bett om ett extrainsatt möte så fort som möjligt i den gemensamma kommitté som övervakar utträdesavtalet.

Maros Sefcovic, som är kommissionens representant i kommittén, talade med brittiske kabinettministern Michael Gove i tisdags kväll.

– Jag uttryckte vår starka oro, säger Sefcovic på en presskonferens i Bryssel.

Frågan diskuterades även av de nordiska och baltiska utrikesministrarna på ett möte i Tallinn under onsdagen.

– Vi underströk att från våra länder så vill vi fortfarande ha ett avtal som är så brett och så djupt som möjligt, säger utrikesminister Ann Linde efteråt.

TT: Kan man lita på den brittiska regeringen?

– Vi måste ju förutsätta att de följer ingångna avtal. Gör de inte det så bryter de ju mot internationell rätt. Och det är väldigt uppseendeväckande.

Skotsk ilska

Premiärminister Boris Johnson hävdar att lagen bara är ett "juridiskt säkerhetsnät för att skydda vårt land mot extrema eller oresonliga tolkningar".

Annons

Avsikten är att garantera frihandeln mellan Storbritanniens fyra landsdelar. I det ingår att även Nordirland ska få "ohindrad tillgång", utan pappersarbete – trots att utträdesavtalet med EU innebär att kontroller behövs av transporterna från landsdelen till resten av Storbritannien om gränsen mot Republiken Irland ska hållas öppen som förut.

Lagförslaget kritiseras samtidigt hårt av Skottland, som ser det som ett sätt för London att ta tillbaka decentraliserad makt från landsdelarna.

– Det här är inget annat än en attack mot Skottlands parlament och en skymf mot den skotska befolkningen. Den här lagstiftningen bryter internationell rätt, men det bryter också mot landets lagar. Premiärministern och hans vänner håller på att skapa en skurkstat, rasar Skotska nationalistpartiets gruppledare Ian Blackford i det brittiska parlamentet under onsdagen.

Fakta: Förhandlingarna efter brexit

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder under övergångsregler fram till den 31 december. Efteråt är förhoppningen att nya avtal ska vara framförhandlade för att reglera handel, fiske och andra samarbeten.

Den här veckan står London värd för den åttonde rundan av förhandlingarna, ledda av chefsförhandlarna David Frost (Storbritannien) och Michel Barnier (EU). Diskussionerna går dock ytterst trögt, vilket lett till en brittisk varning om att man är redo att strunta i ett avtal, om det inte är klart till den 15 oktober.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons