Annons
Nyheter

Frankrike öppnar – men inte nattlivet

Frankrike gör som bland annat Danmark och Norge, när landet från och med i dag avvecklar många av pandemins restriktioner. Men den som vill gå ut och svira får vänta några veckor.
Frankrike • Publicerad 2 februari 2022
Det nya kravet på vaccinpass anses ha sänkt smittosiffrorna – men har också utlöst demonstrationer, som här vid läkemedelsjätten Pfizers högkvarter i Paris den gångna helgen.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Nu är det inte längre krav på munskydd för fransoserna. Och gränserna för hur många åskådare som släpps in på bland annat konserter och idrottsevenemang försvinner. Även kravet på att arbeta hemma försvinner, med brasklappen att det fortfarande rekommenderas, skriver nyhetsbyrån AFP.

Premiärminister Jean Castex har tackat en kontroversiell skärpning av covidbevisen för det ljusnande läget. Parlamentet i Paris godkände i januari att kraven för att få tillgång till många aktiviteter i samhället skulle gå från "passe sanitaire" till "passe vaccinal" – det räcker alltså inte att vara testad eller tillfrisknad, nu måste man vara vaccinerad mot covid-19.

Annons

Riktigt allt öppnas dock inte än. Nästa steg är planerat till om två veckor, den 16 februari, då bland annat nattklubbar får slå upp dörrarna igen.

I Frankrike har coronaviruset enligt statistiken tagit 183 liv per 100 000 invånare, vilket kan jämföras med 152 per 100 000 i Sverige.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons