Annons
Nyheter

Friad mordmisstänkt kräver 61000 i ersättning

Den man från Lammhult som satt häktad i nästan en vecka, misstänkt för att ha mördat 21-åriga Therese Alexandersson, kräver nu ersättning av staten.
Nyheter • Publicerad 5 december 2005

Therese Alexandersson från Lammhult försvann på nyårsnatten från en fest i Rörvik. Polisen misstänkte direkt efter försvinnandet att den 21-åriga kvinnan hade utsatts för brott. Efter ett par veckors utredning häktades mannen, i mitten av februari, som skäligen misstänkt för mord på Therese Alexandersson. Han satt sedan häktad i sex dagar innan han släpptes på fri fot. Misstankarna mot honom kvarstod däremot även efter att han släppts ur häktet.

Trots stora spaningsinsatser av polis och frivilliga hittades inte Therese Alexanderssons kropp förrän den tredje juli, då fiskare hittade kroppen i sjön Hillen. Kroppen var då svårt sargad och obduktionen kunde inte ge några svar på hur hon dog. Eftersom det därför inte var säkert att något brott begåtts lades utredningen runt fallet helt ner i oktober och misstankarna mot mannen avskrevs.

I sin begäran till Justitiekanslern om ersättning skriver mannen genom sin advokat att fallet föranledde stor publicitet och att han i en kvällstidning direkt pekats ut som den häktade mannen. Detta spädde på ryktesfloran i Lammhult och Rörvik om vad som hänt och vållade mannen extra skada. Han bör därför få ersättning för lidande som överstiger normaltaxan menar advokaten och kräver med lönebortfall och advokatarvode drygt 61 000 kronor i ersättning.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons