Annons
Nyheter

Friade fångar erbjuds spanskt medborgarskap

Nicaragua • Publicerad 11 februari 2023
Den nicaraguanske oppositionsledaren Félix Maradiaga välkomnades av en anhängare efter att ha anlänt till USA. Maradiaga var en av de 222 fångar som släpptes i torsdags.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Spanien har beslutat att erbjuda medborgarskap till fler än 200 fångar som i torsdags släpptes av Nicaragua och fördes till USA, meddelar Spaniens utrikesminister José Manuel Albares.

Bland de frisläppta personerna finns medlemmar från Nicaraguas opposition och regimkritiker. Nicaraguas parlament har röstat för att frånta de släppta personerna deras medborgarskap, ett beslut som behöver genomgå en andra omröstning senare i år för att bli definitivt.

Annons

"Regeringen erbjuder spanska medborgarskap till dessa 222 friade fångar som informerats om att processen att deklarera dem som statslösa har påbörjats" meddelar José Manuel Albares till den spanska nyhetsbyrån Servimedia.

Uppgifterna bekräftades sedan av departementet. Enligt Albares kommer processen att bevilja dem medborgarskap gå snabbt och hans departement kommer att kontakta de landsförvisade personerna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons