Annons
Nyheter

Frusna brunnar vållar problem

Ingen svår vårflod än. Men frusna gatubrunnar vållar vissa problem. Så såg vattenläget ut i Växjötrakten på måndagen då regn och plusgrader satte igång vårens smältperiod.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2006
- Vi har inga större problem med vattnet i Växjö och med spett och spade klarar vi att hålla brunnarna öppna, förklarar Peter Sandström och Tommy Jansson. Här vid arbete utmed Norra Esplanaden. Foto: Filip SjöforsFoto: 

Många, inte bara meteorologer, har sett stora risker för kraftiga översvämningar när all snö från den osedvanligt långa vintern skall smälta.

Man varnar för extras stora risker i Skåne, Blekinge och Sydvästsverige.

Annons

Men i Växjötrakten har hittills inga allvarliga översvämningar noterats.

Kenth Håkansson, planeringsingenjör och ansvarig för regleringen av de stora sjöarna och vattendragen utanför tätorten, har ännu inte märkt av någon vårflod.

- Inget har märkts i sjöarna än. Sedan är det ju också så att snön som ligger kvar tar emot en hel del av det regnvatten som kommit. Därför kan det längre fram bli en så kallad ketchupeffekt, allt kommer på en gång. Och om det kommer mer regn blir det naturligtvis värre, säger Kenth Håkansson.

Vattenmagasin

Till de kritiska områdena utanför Växjö räknas Gemla. Där kan Helige å, som också heter Mörrumsån, svämma över ibland. Även om ån utmed vissa sträckor är invallad kan den svämma över.

Är det vårvinter ställer det oftast inte till så stora skador eftersom det är åkermark utan grödor på som drabbas.

Värre var det sommaren 2004 då översvämningar drabbade böndernas grödor.

Några stora problem upptäcktes inte i Växjö heller på måndagen. Visserligen regnade det och snön smälte i plusgraderna, men det blev inga översvämningar.

Så är också sedan flera år vissa platser, som Lineborgsplan och Liedbergsgatan, skyddade genom vattenmagasin som kan bromsa upp stora vattenflöden. En stor konstgjord grop, ett magasin, finns norr om Spetsamossen och den tar hand om mycket vatten. En kanal från Kungsmadskolan fram till Lineborgsplan sväljer också mycket vatten.

Det enda egentliga problemet kommunens gatukontor måste göra något åt är att se till att hålla gatubrunnarna, rännstensbrunnarna, öppna.

Annons

Ångmaskin

- Vi var redan igång på måndagen och måndagskvällen för att underlätta avrinningen från alla hårdgjorda ytor. Två tre gäng har varit igång, berättar anläggningschef Christer Wånehed.

- Problemet just nu är att våra gubbar måste se till brunnar som kan vara bottenfrusna, eller så stoppar snövallar runt om brunnarna också upp vattnet.

För att klara bottenfrusna brunnar i Lammhult kördes en speciell ångmaskin dit.

I Växjö klarade jobbare med spett och spade att leta upp och rensa runt flera rännstensbrunnar under måndagen.

- Tack vare att det var lite milt förra veckan räddade det oss från än större bekymmer, berättar arbetsledare Fredrik Ivarsson som ser till att arbetslagen håller igång vid behov de närmaste dagarna.

Vädret närmaste tiden av-

gör sedan hur stor vårfloden blir.

Oavsett hur det blir i Växjö stad skall dagvattenledningarna klara det. Det är större problem vid häftiga regn sommartid.

Stefan Leo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons