Annons
Nyheter

Frysfallet: Förvarade mat vid sin döda sambo

Mannen förvarade sin döda sambos kropp i frysen – för att kunna ta del av hennes pension, enligt åklagaren.
Nu åtalas han för bland annat grovt gravfridsbrott och grovt bedrägeri.
Brott • Publicerad 6 juli 2023
Gården i Värmland där kvinnans kropp hittades. Arkivbild.
Gården i Värmland där kvinnans kropp hittades. Arkivbild.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Det var i mitten på mars som den avlidna norska kvinnan, bosatt i Värmland, hittades i en frys. Hennes sambo, en norsk medborgare i 55-årsåldern, misstänktes inledningsvis även för mord men de misstankarna avskrevs efter obduktionen.

Utredningen har visat att kvinnan troligen dog redan 2018.

Annons

Mannen själv har uppgett att kvinnan avled i en sjukdom och att han enligt hennes önskan skulle begrava henne på gården, men att det "rann ut i sanden".

– De hade någon slags överenskommelse om att ifall någon av dem dog så skulle den överlevande se till att de inte blev begravda på någon kyrkogård, för de hade gått ur kyrkan, säger försvarsadvokaten Stefan Liliebäck.

Miljonbelopp

Men åklagaren Linda Karlsson anser att mannen har förvarat kvinnan i frysen för att dölja att hon är död – och att han på så sätt fått tillgång till hennes pension och konton. Enligt åklagaren har det rört sig om cirka 1,3 miljoner kronor.

Han åtalas också för att ha förfalskat hennes signatur på en rad blanketter från Transportstyrelsen för att köpa och sälja bilar.

Stefan Liliebäck avfärdar det.

– Något motiv att få pengar från norska försäkringskassan har inte funnits, säger han.

Under tiden som kvinnan låg i frysboxen, som stod i en slags tillbyggnad till boningshuset, har han även förvarat mat i frysen. Det utgör en försvårande omständighet, enligt åklagaren.

– Varje gång man öppnar och stänger frysen så har man stört kvinnans gravfrid, säger hon.

Ljög för anhöriga

Mannen själv har i förhör uppgett att han använt en så kallad talja, en slags hissanordning, för att flytta kroppen. Men det kan inte uteslutas att ytterligare någon annan person varit delaktig, säger Lisa Karlsson.

– Det finns ingen annan misstänkt, men mot bakgrund av de svårigheter som det måste ha varit att genomföra förflyttandet samt uppgifter som han själv lämnat i förhör antyder att det skulle kunna vara någon annan som hjälpt till.

Annons

Enligt åklagaren har mannen utgett sig för att vara kvinnan i meddelanden till hennes anhöriga. Bland annat ska han ha skrivit att kvinnan inte vill ha någon kontakt och att hon drabbats av sjukdomar som gjort att hon tappat talförmågan.

– Han har lämnat olika uppgifter till olika personer. Det är ju såklart mycket påfrestande för familjen att få reda på att de här uppgifterna inte stämmer och att hon faktiskt legat död hela tiden, säger Lisa Karlsson.

Mannen åtalas även för brott mot griftefriden eftersom brotten delvis ska ha begåtts innan lagstiftningen ändrades, och brottsrubriceringen bytte namn till gravfridsbrott, i juli 2022.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons