Annons
Nyheter

FTX-grundaren Bankman-Fried fängslas

Sam Bankman-Fried, grundare av den kollapsade kryptobörsen FTX, har frihetsberövats i New York.
Ekonomi • Publicerad 11 augusti 2023
FTX-grundaren Sam Bankman-Fried får sin borgen indragen och fängslas i väntan på rättegång. Arkivbild.Foto: Bebeto Matthews/AP/TT

31-åringen har varit utsläppt mot borgen och suttit i husarrest i sina föräldrars hus i Kalifornien sedan han utlämnades från Bahamas i december i fjol.

Rättegången, där han står åtalad för flera former av bedrägeri- och penningtvättsbrott, inleds den 2 oktober och tiden fram till dess får han nu tillbringa i häkte.

Annons

Anledningen är att en domare i New York anser att Bankman-Fried vid minst två tillfällen trakasserat och försökt påverka vittnen. Han ska dessutom ha skickat över 100 mejl och ringt över 1 000 telefonsamtal till medier, trots att hans borgensbestämmelser uttryckligen begränsar hans tillgång till telefon och internet.

Bankman-Fried släpptes i januari i väntan på rättegång mot en borgenssumma på motsvarande 2,6 miljarder kronor.

Han nekar till alla anklagelser, bland annat att han dolt företagets problem för allmänheten och investerare och därmed spelat en central roll i FTX:s snabba kollaps.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons