Annons
Nyheter

Fyra av tio tror på övernaturliga förmågor

Samtala med döda, förutspå framtiden och bota sjukdomar med energi. 40 procent av svenskarna tror att det finns personer med paranormala förmågor, enligt en ny undersökning.
Inrikes • Publicerad 7 maj 2023
Kortlek med tarotkort. Arkivbild.Foto: Allis Nettréus/SvD/TT

De tillfrågade i undersökningen från SOM-institutet vid Göteborgs universitet har tagit ställning till sex olika förmågor och besvarat om de tror att det finns personer som besitter dessa förmågor i dag eller inte.

40 procent av de svarande trodde att det finns människor som besitter åtminstone en av de sex utvalda paranormala egenskaperna, till exempel att tala med döda eller uppfatta saker med ett sjätte sinne.

Annons

Forskarna beskriver resultaten som "förvånansvärt höga".

Stor könsskillnad

Skillnaderna mellan könen är påtaglig. Kvinnor är mer än dubbelt så benägna som män att tro att det finns personer med övernaturliga egenskaper.

Exempelvis sade 44 procent av de tillfrågade kvinnorna att det finns personer som kan uppfatta saker via ett sjätte sinne, jämfört med 21 procent av männen.

Yngre personer, särskilt de födda 1996 eller senare, tror mer på förekomsten av förmågorna än de allra äldsta. Också de som bor på landsbygden eller tror på Gud är mer benägna att tro på paranormala förmågor, enligt undersökningen.

Politiska skillnader

När det gäller politiska uppfattningar framgick det att personer som sympatiserar med Sverigedemokraterna och Liberalerna är något mer benägna att tro på förmågorna.

"Internationell forskning har antytt att det ibland finns samband mellan upplevt politiskt utanförskap och benägenheten att tro på paranormala förmågor likt de vi inkluderar i undersökningen", säger Sebastian Lundmark, forskare vid SOM-institutet och ansvarig för studien, i ett pressmeddelande.

"Att i synnerhet personer som sympatiserar med Sverigedemokraterna är något mer benägna att tro än övriga partisympatisörer kan ligga i linje med denna tes, då Sverigedemokraterna länge setts som ett pariaparti i Sverige".

Fakta: Om studien

De paranormala förmågorna i undersökningen och hur många procent av de tillfrågade som tror att det finns människor som besitter dem:

Uppfatta saker genom ett sjätte sinne som de andra sinnena inte kan, 33 procent

Samtala med döda personer, 21 procent

Minnas vad som hänt i tidigare liv, 20 procent

Förutspå framtiden genom tarotkort, runor eller liknande hjälpmedel, 18 procent

Förutspå en persons framtid genom att tolka stjärnors rörelser, till exempel genom horoskop, 15 procent

Överföra energier från sina händer för att bota sjukdomar, 14 procent

Undersökningen gick ut till totalt 26 250 slumpmässigt utvalda personer mellan 16 och 90 år boende i hela Sverige.

3 750 personer fick frågan om paranormala förmågor. Undersökningen hade 49 procent nettosvarsfrekvens.

Källa: SOM-institutet

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons