Annons
Nyheter

Gängmedlemmars gravstenar slogs sönder

El Salvador • Publicerad 2 november 2022
Soldater vid en kyrkogård i El Salvador. Arkivbild.
Soldater vid en kyrkogård i El Salvador. Arkivbild.Foto: Moises Castillo/AP/TT

En lång rad gravstenar förstördes i El Salvador på tisdagen. Förstörelsen var dock inte resultatet av vandalism, utan statligt understödd.

Myndigheterna beordrade ut ett stort antal fångar till kyrkogårdar, gav dem släggor, kofötter och en enkel order: Förstör dödade gängmedlemmars gravstenar. Bara på en kyrkogård i huvudstaden San Salvador slogs 80 gravstenar sönder. Dessutom togs gängrelaterat graffiti bort.

Annons

Chefen för landets fängelser, Osiris Luna, skriver på Twitter att gängmedlemmar inte förtjänar ett erkännande. "Därför förstör vi varje spår dessa grupper lämnar efter sig", skriver han.

President Nayib Bukele har under året fört ett krig mot organiserad brottslighet och över 56 000 misstänkta gängmedlemmar ska ha gripits sedan i mars. Presidenten har beordrat att ett nytt stort fängelse byggs för att kunna låsa in alla dömda.

Människorättsgrupper har larmat om godtyckliga gripanden av flera personer som saknar gängkopplingar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons