Annons
Nyheter

Gator ska stängas av för att ge säkrare ambulansutryckningar

Snart behöver inte ambulanserna vid Växjö centrallasarett riskera att krocka i samband med en utryckning.
I går beslöt ett enigt arbetsutskott inom Växjös tekniska nämnd att rekommendera en avstängning av genomfartstrafiken på Strandvägen och Södra Esplanaden.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2006

- Det känns jättebra att man tar till sig våra problem och följer vårt förslag, säger Christina Lindqvist, skyddsombud på ambulansen.

Det var i höstas som ambulanspersonalen gick ut med krav på säkrare utryckningsvägar för ambulanserna på akutmottagningen.

Annons

Nära att krocka

- I dag (läs tisdag) var det inte långt borta att en ambulans vid en utryckning hade krockat både med en bil som svängde runt kurvan vid Strandvägen samt en cyklist. Det vore ju förskräckligt om vi skulle behöva ta hand om olycksoffer i samband med en utryckning. Därför är trafiksäkerhetsåtgärderna viktiga även för allmänheten, säger Christina Lindqvist.

Kostar 200 000 kronor

Nu är alltså både politikerna i Växjös tekniska nämnd och beslutsfattarna inom kommun och landsting redo att samverka för att tillmötesgå ambulanspersonalens krav.

Konkret innebär det att ena körbanehalvan på Strandvägen respektive Södra Esplanaden stängs av för biltrafik och cyklister. Även de gående hänvisas till en sida för att undvika olycksriskerna i korsningen mellan de båda gatorna.

Den intensiva cykeltrafiken från Teleborg styrs till Strandvägens allé genom att sätta upp ett räcke i korsningen Strandvägen-Södra Esplanaden.

De föreslagna åtgärderna innebär också att bussparkeringen på Södra Järnvägsgatan måste flyttas till Värendsgatan.

Preliminärt kostar hela trafiksäkerhetspaketet cirka 200 000 kronor.

Dessutom planerar landstinget Kronoberg att bygga om hela akutintaget. Om planerna förverkligas får var och en av de totalt fem ambulanserna en egen utryckningsport.

- Som det är nu får ambulanserna i bland backa för att komma ut. Så kan vi i längden inte ha det, säger Christina Lindqvist.

Annons

Definitivt beslut den 4 april

Definitivt beslut om att stänga av Strandvägen och Södra Esplanaden från genomfartstrafik tas av Växjös tekniska nämnd på mötet den 4 april.

- Om nämnden säger ja hoppas vi att allt ska vara klart före sommaren, säger Ulf Agermark, Växjö kommuns trafikplaneringschef.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons