Annons
Nyheter

Giftiga kemikalier i danska eko-ägg

Det danska Livsmedelsverket varnar för höga halter av giftiga PFAS-kemikalier i ekologiska ägg.
Livsmedel • Publicerad 12 februari 2023
Hönsfoder med fiskmjöl som innehåller höga halter av PFAS leder till ägg som också har höga halter av de giftiga kemikalierna. Arkivbild.
Hönsfoder med fiskmjöl som innehåller höga halter av PFAS leder till ägg som också har höga halter av de giftiga kemikalierna. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Att de danska äggen innehåller höga halter av PFAS beror på att värphönsen får foder med fiskmjöl, rapporterar Sveriges Radio P4 Kalmar.

Även i Sverige används fiskmjöl till eko-höns och branschen är medveten om larmet.

Annons

– Vi följer det med stort intresse, och har kommunikation med myndigheterna, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska ägg till SR.

Hon säger att det enligt de mätningarnas gjorts i Sverige innehåller inte hönsfodret med fiskmjöl höga halter av PFAS. En anledning kan vara att man inte använder fiskmjöl från Östersjöfisk, vilket man gör i Danmark.

Fakta: PFAS

PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsyror och började framställas i större skala på 1950-talet. Det finns ungefär 10 000 olika PFAS-ämnen.

PFAS-molekylerna har särskilda ytegenskaper vilket utnyttjas bland annat för att göra hållbara bubblor i brandskum, vattenavstötande impregnering för textilier och i matförpackningar.

I Sverige får vi i oss låga halter PFAS framför allt via maten, exempelvis via fisk från förorenade sjöar.

Människor har också utsatts för högre halter i områden där dricksvattnet har förorenats med PFAS, till exempel från brandövningsplatser.

PFAS kan också överföras till foster via moderkakan och till spädbarn via modersmjölk.

Källor: Kemikalieinspektionen och Karolinska institutet

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons