Annons
Nyheter

Glaciärkollaps: Fryspunkt högre än alptopparna

Alplandet Schweiz kan snart stå helt utan glaciärer. 2022 och 2023 har 10 procent av ismassan försvunnit. Detta är "de två mest katastrofala åren i historien", förklarar glaciologen Matthias Huss.
Schweiz • Publicerad 28 september 2023
Matthias Huss mäter glaciärtjockleken. Bild från i juni.
Matthias Huss mäter glaciärtjockleken. Bild från i juni.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

I Schweiz räknar man till 1 400 glaciärer, fler än något annat europeiskt land. Men det förändras nu snabbt, i takt med de klimatförändringar som vårt eldande med fossila bränslen utlöser.

Av övervakningsinstitutet Glamos nya säsongsrapport framgår att 4 procent av den totala glaciärvolymen försvunnit hittills i år. Förra året försvann 6 procent.

Annons

"Detta är inte bara 'normal' issmältning utan de två mest katastrofala åren i historien för Schweiz glaciärer", skriver Matthias Huss på X (Twitter).

Glamos uttrycker det också som att lika mycket is nu gått förlorat som under de tre hela decennierna 1960–1990.

Orsaken är dels varmare väder, såväl sommar- som vintertid. Men också att det fallit ovanligt lite snö. Glaciärerna fylls alltså inte på som de ska, ens när det är kallt.

Och risken är att utvecklingen bara accelererar, vilket innebär att de schweiziska glaciärerna kan vara helt borta snart. "Glaciärtungor kollapsar och många små glaciärer försvinner", skriver Glamos.

Även den snö som faktiskt faller har alltså svårare att "få fäste". Fryspunkten, höjdgränsen för minusgrader i bergen, hade i augusti stigit till nästan 5 300 meter. Därmed var den för Schweiz del under månaden helt teoretisk; det finns inga så höga alptoppar i landet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons