Annons
Nyheter

Global uppvärmning kan ge fler saltrubbning

En global temperaturhöjning kan öka riskerna för människors hälsa på många sätt. En risk är att antalet fall av sjukvårdskrävande saltrubbningar i blodet ökar, visar en ny studie från Karolinska institutet (KI).
Forskning • Publicerad 9 mars 2022
Fler riskerar att drabbas av vårdkrävande saltrubbningar i blodet när jordens medeltemperatur höjs, visar en ny studie från Karolinska institutet. Arkivbild.
Fler riskerar att drabbas av vårdkrävande saltrubbningar i blodet när jordens medeltemperatur höjs, visar en ny studie från Karolinska institutet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt studien kan en höjning av medeltemperaturen med två grader öka belastningen på vården med nästan 14 procent.

Saltrubbning – hyponatremi – är något som främst drabbar äldre kvinnor vid högre temperaturer, visar den genomgång som forskarna gjort av uppgifter från hela den svenska befolkningen under de senaste nio åren. Uppgifterna har länkats till dygnsmedeltemperaturen.

Annons

Forskarna har funnit en nästan tiofaldigt ökad risk för sjukvårdskrävande saltrubbningar under de varmaste dagarna jämfört med de kallaste perioderna. Kvinnor och äldre var särskilt utsatta: Personer 80 år eller äldre löpte 15 gånger högre risk för sjukhusvistelse på grund av saltrubbningar under värmeböljor.

Resultatet har applicerats på en modell om global uppvärmning på 1 respektive 2 grader, i linje med prognoser för 2050 från FN:s klimatpanel.

Enligt Buster Mannheimer vid KI, studiens förste författare, är studien den första i sitt slag som ger en exakt uppskattning av hur medeltemperaturen påverkar risken för saltrubbningar.

"Resultaten kan användas som underlag för att planera sjukvårdsanpassningar till klimatförändringarna", säger han i ett pressmeddelande från KI.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons