Annons
Nyheter

Global vaccinfond varnar: "Tiden är knapp"

Det globala vaccinracet är i full gång – och för vissa länder är det alla mot alla som gäller. USA vill inte stötta WHO:s projekt för att göra ett vaccin mer tillgängligt, och Kina har bara i dagarna hoppat på det.
Coronaviruset • Publicerad 12 oktober 2020
Invånare i indiska Uttar Pradesh väntar på att provtas för covid-19, hur länge de kommer få vänta på ett vaccin återstår att se. Arkivbild.
Invånare i indiska Uttar Pradesh väntar på att provtas för covid-19, hur länge de kommer få vänta på ett vaccin återstår att se. Arkivbild.Foto: Rajesh Kumar Singh/AP/TT

"Ingen är säker innan alla är säkra. Ett globalt hot kräver globala åtgärder", säger Världshälsoorganisationen (WHO) i en skriftlig kommentar till TT om deras projekt Covid-19 Vaccines Global Access (Covax).

Covax, som leds av WHO tillsammans med välgörenhetsorganisationerna Gavi och CEPI, är ett försök att säkra en global tillgång till ett framtida coronavaccin. Hittills har närmare 170 länder anslutit sig till projektet – både större och mindre ekonomier.

Annons

Projektets mål är bland annat att två miljarder doser av ett möjligt coronavirusvaccin ska kunna levereras i slutet av nästa år.

"Att så många länder hittills anslutit sig är en stor framgång. Vår utmaning nu är att tiden är knapp, vi behöver en betydande upptrappning av politiskt och finansiellt stöd från världens länder", fortsätter WHO.

Innan Kina anslöt för ett par dagar sedan hade nära 30 miljarder kronor samlats in för insatserna, men ytterligare över 200 miljarder kronor beräknades behövas framöver.

Inte alla stödjer

Sverige är ett av de länder som är med och bidrar finansiellt till projektet via EU. EU-kommissionen har hittills bidragit med över två miljarder kronor.

USA och Ryssland har än så länge nekat att bidra till Covax.

– Jag hade hoppats att de stora länderna skulle delta men jag har samtidigt förståelse för att det är politiskt svåra beslut, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström före det att Kina gick med.

Även EU har kritiserats för bristande engagemang – trots att unionen bidrar finansiellt till Covax så sköts upphandlingen av vaccin för EU, och därigenom Sverige, på egen hand.

– Vi kunde inte sitta här och vänta utan var tvungen att agera för att försäkra oss om att det skulle finnas doser åt våra egna invånare, sedan har man gjort detta med en global tanke i bakhuvudet, förklarar Richard Bergström.

– Än så länge har EU tecknat avtal med två bolag; Astra Zeneca och Sanofi, men fem till är på väg. Fem av dessa sju ligger i fas-3 – än så länge ser det lovande ut.

"Global solidaritet"

Trots internationella olikheter ser dock vaccinsamordnaren försiktigt positivt på möjligheterna att få ett globalt tillgängligt vaccin.

Annons

– Jag tror att det är sannolikt att det kommer att vara tillgängligt för alla, vi har många länder med stor erfarenhet av engagemang för global folkhälsa, säger han.

TT: Kan du förstå kritiken mot EU?

– Jag förstår den men tycker att kritiken är delvis missriktad. Genom att bidra till Covax så visar vi global solidaritet, jag tycker att EU gör mycket i det avseendet. Mycket mer än länder som exempelvis USA.

– EU köper medvetet in fler doser än vad man behöver, det ser man om man slår ihop de avtal som nu tecknats. Tanken är att de här doserna ska skickas vidare till de länder som har råd att betala men som inte själva hann skriva egna avtal.

Och allt handlar heller inte om vaccindoser.

Richard Bergström påpekar att ett eventuellt större hinder för att alla världens länder ska kunna vaccinera sina medborgare är bristande kapacitet att ta hand om, och distribuera, vaccinet på ett korrekt sätt.

– Om vaccinerna fungerar och vi delar med oss av dem, kommer man då kunna hantera dem rent praktiskt? Det kan vara ett problem i stora länder som Brasilien. Den frågan tycker jag att man ska lägga mer energi på, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons