Annons
Nyheter

Globalt havsavtal tar steg mot förverkligande

FN • Publicerad 21 september 2023
Efter 15 år av förhandling enades FN:s medlemsländer tidigare i år om avtalet som ska skydda djuphaven. Arkivbild.Foto: Robert F. Bukaty/AP/TT

67 länder, däribland Sverige, skrev under det globala havsavtalet i FN under onsdagen. Nu återstår att varje land måste ratificera avtalet enligt sin egen nationella process. Fördraget träder i kraft 120 dagar efter det att 60 länder ratificerat det.

Efter 15 år av förhandling enades FN:s medlemsländer tidigare i år om avtalet som ska skydda djuphaven. Det syftar till att skydda de hav som inget land äger eller kan bestämma över och som täcker 45 procent av jordens yta.

Annons

"Avtalet är den viktigaste internationella klimatuppgörelsen sedan Parisavtalet", säger utrikesminister Tobias Billström (M) i en skriftlig kommentar efter undertecknandet.

Avtalet ses som avgörande för en överenskommelse från förra året om att skydda 30 procent av världens hav och landområden senast 2030.

Mads Christensen, chef för Greenpeace International, hoppas att avtalet ska träda i kraft till 2025, då nästa FN-havskonferens äger rum i Frankrike.

– Vi har mindre än sju år på oss att skydda 30 procent av haven. Det finns ingen tid att förlora.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons