Annons
Nyheter

Gravid som sökte skydd hos talibaner åker hem

Den gravida kvinna som sökte tillflykt hos talibanerna då hon inte fick komma hem till Nya Zeeland på grund av covidregler släpps nu in i hemlandet.
Nya Zeeland • Publicerad 1 februari 2022
Charlotte Bellis tillsammans med sin partner Jim Huylebroek.Foto: Privat

Journalisten Charlotte Bellis befann sig i Qatar när hon fick reda på att hon var gravid. Hon valde att hålla graviditeten hemlig eftersom det är olagligt att vara ogift och havande i landet.

Men på grund av pandemiregler fick hon inte komma hem till Nya Zeeland. Hon hade tidigare arbetat för mediebolaget Al Jazeera i Afghanistan och bestämde sig för att ringa upp en högt uppsatt person inom talibanrörelsen, och fick höra att hon var välkommen dit för att föda sitt barn.

Annons

Men nu har Nya Zeelands regering erbjudit henne en väg tillbaka genom en plats på ett karantänhotell.

"Jag kommer att återvända till mitt hemland Nya Zeeland i början av mars för att föda vår lilla flicka", säger hon i ett uttalande.

Tusentals nyzeeländare väntar utomlands för att få plats på karantänhotellen. Charlotte Bellis säger att hon är besviken på att beslutet om att släppa in henne inte även gäller andra gravida nyzeeländare.

Enligt Chris Bunny, chef över landets karantänsystem, har Charlotte Bellis blivit erbjuden platsen eftersom Afghanistan är extremt farligt, inte på grund av publiciteten kring fallet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons