Annons
Nyheter

Grekiskt löfte att återbetala skuld i förtid

Ekonomi • Publicerad 5 juli 2023
Kyriakos Mitsotakis, partiledare för konservativa partiet Ny Demokrati och grekisk premiärminister sedan 2019. Arkivbild
Kyriakos Mitsotakis, partiledare för konservativa partiet Ny Demokrati och grekisk premiärminister sedan 2019. ArkivbildFoto: Thanassis Stavrakis AP/TT

Greklands nygamle premiärminister Kyriakos Mitsotakis, som stod som segrare i valet i juni, försäkrar att landet kommer att betala två års räddningslån i förtid till eurozonen.

– Det är ett löfte till investerarna, säger han i en intervju med Bloomberg.

Annons

Mitsotakis och hans konservativa parti framhöll under valrörelsen att Grekland ska bli ett investerarvänligt land.

Återbetalningen ska ske innan årsskiftet och omfattar 5,3 miljarder euro, motsvarande 62,4 miljarder kronor.

I samband med att grekisk ekonomi havererade i kölvattnet av den internationella finanskrisen 2008 har Grekland mottagit räddningslån på 53 miljarder euro från de andra euroländerna.

Landet har därtill fått stöd från Internationella valutafonden (IMF). Sverige har lånat ut ungefär 2,5 miljarder kronor till Grekland via IMF.

Mitsotakis har även som mål att Greklands nationella kreditbetyg åter ska nå investment grade-status redan i år. Sedan 13 år tillbaka har landets kreditbetyg så kallad skräpstatus.

Den grekiska statsskulden uppgår till 356 miljarder euro, vilket är den relativt sett högsta i eurozonen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons