Annons
Nyheter

Domstol: Navalnyj frihetsberövad i 30 dagar

Regimkritikern Aleksej Navalnyj frihetsberövas i 30 dagar, beslutar en domstol i Moskva. Han kallar myndigheternas agerande "höjden av laglöshet".
Gripandet visar på maktens nervositet, enligt en expert.
Ryssland • Publicerad 18 januari 2021
Aleksej Navalnyj och hans hustru Julia på det flygplan som tog dem från Berlin till Moskva.
Aleksej Navalnyj och hans hustru Julia på det flygplan som tog dem från Berlin till Moskva.Foto: Mstyslav Chernov/AP/TT

En domstol i Moskva har beslutat att Aleksej Navalnyj ska vara frihetsberövad till den 15 februari. Tidigare under måndagen uppgav hans advokater att de inte har fått tillträde till sin klient.

– Detta är höjden av laglöshet, det går inte att beskriva det på något annat sätt, säger Navalnyj i en video som har lagts ut på Twitter av hans talesperson Kira Jarmysj..

Annons

Tusentals anhängare hade samlats på flygplatsen Vnukovo i söndags för att välkomna Navalnyj hem till Ryssland. Men just som flygplanet påbörjat sin nedstigning meddelade piloten att man dirigerats om till flygplatsen Sjeremetevo, på andra sidan Moskva.

Även om han nog anade vad som väntade slog Navalnyj an en upprymd ton då han klev ut på flygplatsen. Han började med att tacka läkarna och sjuksköterskorna i Tyskland som vårdat honom efter förgiftningen i somras.

– Detta är mitt hem, fortsatte Navalnyj.

– Jag är inte rädd.

Kort därpå, vid passkontrollen, skildes han från sin fru och sin advokat innan han omhändertogs av polis. Regimkritikern fördes till en polisstation i närheten där han fått tillbringa natten innan domstolsförhandlingen inleddes på måndagen.

– Jag tror att man velat hindra honom från att få en plattform, en möjlighet att möta sina anhängare, då han återvände, säger Carolina Vendil Pallin, Rysslandskännare på Totalförsvarets forskningsinstitut, om gripandet.

"Inte en oviktig person"

Frågan är hur effektivt agerandet är, om syftet är att minska regimkritikerns inflytande. De många tidigare gripandena av Navalnyj samt förgiftningen i somras och dess efterspel har gjort att allt fler i Ryssland fått upp ögonen för honom.

– Runt 2013 hade bara mellan 20 och 30 procent i Ryssland hört talas om honom. I dag ligger siffrorna på 70 procent, säger Carolina Vendil Pallin.

– Den politiska ledningen har på alla sätt försökt att göra honom till en icke-person, och beskrivit honom som "bloggaren" eller "patienten i Berlin". Det blir svårt att fortsätta med det nu.

Gripandet av Navalnyj motiveras officiellt med att han gjort överträdelser mot en villkorlig dom han fick för sju år sedan. Men formerna för frihetsberövandet visar tydligt på den politiska laddningen bakom beslutet, enligt Vendil Pallin.

Annons

– Det är värt att notera att (president Vladimir) Putin för en månad sedan sade att "patienten i Berlin" är en oviktig figur.

– Men alla de åtgärder som man vidtagit för att försöka hindra honom från att återvända, polisuppbådet på flygplatsen, och det faktum att planet inte fick landa där det skulle landa talar sitt tydliga språk: Det här är inte en oviktig person.

"Makten känslig"

Det kommande parlamentsvalet i höst bidrar sannolikt till maktens nervositet.

– Det ryska politiska systemet, och ledningen i det, är känsliga just nu. Maktens parti Enade Ryssland är inte populärt utan man får ta till allt fler knep för att få folk att faktiskt gå och rösta, och rösta så som man vill att de ska rösta, säger Vendil Pallin.

Gripandet av Navalnyj har fördömts av en rad europeiska länder, inklusive Sverige, liksom av både den avgående och tillträdande regeringen i USA.

– De ryska myndigheterna måste omedelbart släppa honom och garantera hans säkerhet, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen enligt AFP.

TT: Kommer omvärldens reaktioner påverka den ryska ledningens agerande?

– Ytterst lite, säger Vendil Pallin.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov avfärdar fördömandena, som han beskriver som ett sätt för västländer att flytta fokus från inhemska problem.

Förgiftades i augusti

Det har gått fem månader sedan oppositionspolitikern insjuknade på ett inrikesflyg i hemlandet, i en attack som Navalnyj pekar ut Kreml – och i förlängningen president Vladimir Putin – som ansvarigt för.

Annons

44-åringen har vårdats på sjukhus i Berlin och tillfrisknat nästan helt. I Tyskland konstaterades det att Navalnyj förgiftats med det sovjetiska nervgiftet novitjok.

När han började planera sin hemresa riktades nya tvivelaktiga brottsanklagelser mot honom i hemlandet, som en förvarning om att han skulle gripas om och när han kom.

När Navalnyj insjuknade var han på väg till Moskva från Sibirien, där han deltog i valrörelsen inför regionala och lokala val.

Den ryska regeringen avfärdar konsekvent alla anklagelser och har kommit med en mängd olika förklaringar till det inträffade, där absurda anklagelser inte sällan har riktats mot Navalnyj själv.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons