Nyheter

Grönt ljus för att gå på krogen i Finland

Finland • Publicerad 16 april 2021
En uteservering i centrala Helsingfors. Fotot togs förra sommaren, då tidigare coronavirusrestriktioner lyftes.
En uteservering i centrala Helsingfors. Fotot togs förra sommaren, då tidigare coronavirusrestriktioner lyftes.Foto: Jussi Nukari/AP/TT

De har hållit stängt i sex veckor. Men från och med måndag öppnar restaurangerna i Finland igen. På många platser får krogarna dock bara servera alkohol fram till klockan 17 och måste stänga två timmar senare.

I områden med kraftigare virusspridning – som Nyland, Egentliga Finland och Österbotten – införs ytterligare begränsningar, rapporterar public servicekanalen Yle. I huvudstaden Helsingfors, som ligger i Nyland, får exempelvis restaurangerna bara vara halvfulla.

Beslutet fattades av riksdagen mot bakgrund av att smittspridningen i landet minskat. Det godkändes av president Saul Niinistö på fredagen.

Finland genomlevde en smittotopp i mars, men har i stort drabbats förhållandevis lindrigt av viruset. Totalt 83 000 fall har registrerats och 885 människor har dött i covid-19, enligt Johns Hopkins University som följer utvecklingen globalt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.