Annons
Nyheter

Grönt ljus för förarlösa taxibilar

Ekonomi • Publicerad 11 augusti 2023
En förarlös taxibil tillhörande företaget Waymo. Arkivbild.Foto: Terry Chea/AP/TT

Förarlösa taxibilar kan bli en allt vanligare syn i San Francisco sedan myndigheter i Kalifornien gett grönt ljus för två företag att utöka sin verksamhet och konkurrera med traditionella taxibilar. Med röstsiffrorna tre mot en godkändes utökad trafik för Waymo, som är en del av Googles moderföretag, liksom för Cruise som i sin tur ägs av motorjätten General Motors.

De förarlösa taxibilarna från Waymo ska få framföras i 105 kilometer i timmen medan Cruise har fått en gräns på ungefär hälften av den hastigheten.

Tidigare har företaget Cruise endast kunnat ta betalt av kunder under vissa tider medan Waymo begränsats till att inte debitera kunder om det inte funnits en riktig förare i bilen som övervakade färden. Förarlösa bilar introducerades för första gången i San Francisco 2014 men har under åren bland annat mötts av en hel del kritik för att bland annat stoppa upp trafiken och till med hindra räddningsfordon i tjänst.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons