Annons
Nyheter

Grönt ljus för irakiska läkare

De irakiska läkarna Mostafa Albadran och Isla Habib har nu fått permanent uppehållstillstånd och kan återigen börja arbeta på Växjö lasarett.
- Det känns bra, säger Isla Habib, som har fört en långvarig kamp mot svenska myndigheter.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2006
Mostafa Albadran har välkomnats tillbaka till medicinkliniken av medicinchefen Per-Henrik Nilsson. Arkivfoto: Lena Gunnarsson
Mostafa Albadran har välkomnats tillbaka till medicinkliniken av medicinchefen Per-Henrik Nilsson. Arkivfoto: Lena GunnarssonFoto: 

Läkarna har varit avstängda från sina arbetsplatser, trots svensk läkarlegitimation och

tidigare erfarenhet från svensk sjukvård. Båda har haft avvisningsbeslut hängande över sig och när de fick ett slutgiltigt nej till att stanna i Sverige kunde de inte längre jobba kvar.

Annons

Smålandsposten skrev om situationen flera gånger under förra året. Senast var det när neurologläkaren Mostafa Albadran tvingades sluta på sin

arbetsplats och i stället livnära sig på bidrag. Detta under en tid som medicinkliniken drogs med läkarbrist och vakanser.

Sörjt för återväxten

Mostafa Albadran och Isla Habib har nu båda fått permenent upphållstillstånd och därmed är det fritt fram för dem att arbeta igen. Mostafa Albadran har redan börjat och tjänstgör på sin gamla

arbetsplats, neurologsektionen på medicinkliniken.

- Vi är jätteglada att det har löst sig. Nu har vi i princip ordnat återväxten i neurologi, säger chefen vid medicinkliniken, Per-Henrik Nilsson.

Mostafa Albadran har fått en utbildningstjänst, så kallad ST-tjänst, i internmedicin mot

inriktning neurologi.

Kamp mot myndigheter

Isla Habib börjar nästa vecka med ett sexmånadervikariat på infektionskliniken. Även han har varit avstängd från sin

Annons

arbetsplats under några månader.

- Jag fick svensk läkarlegitimation i höstas och nu ska vi försöka lösa situationen för min fru så att även hon får jobb, säger Isla Habib.

Han medger att kampen mot myndigheterna varit tuff. Å ena sidan har han blivit uppmuntrad att skaffa svensk läkarlegitimation och genomföra språkstuder. Å andra sidan har Utlänningsnämnden velat avvisa honom och därför nekades han arbetstillstånd.

Engagemang

Landstinget Kronoberg, sjukhusledningen, facket och ledande politiker har engagerat sig i frågan kring de utländska läkarna och deras avvisningshot. Kontakten med statliga myndigheter har varit många.

- Detta visar att det lönar sig att driva frågan. Många har varit med och stöttat, säger medicinchefen Per-Henrik Nilsson.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons