GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gymnasievalet – ”Fräscha lokaler är viktigt”
Att välja program och gymnasium är inte alltid så enkelt. Men det valet står många niondeklassare inför just nu. Vissa har redan bestämt sig, andra väger för och emot. Alva Björling vet inte vilket program hon vill gå, men har bestämt sig för Kungsmadskolan.
– Det känns som en stor skola med mycket folk. Det är också fräscha lokaler där, det känns viktigt, säger hon.
Publicerad 25 januari 2023

Felix Johansson är elev på Kronobergskola och planerar att börja på en gymnasieskola bara ett stenkast bort från där han går i nuläget, på ProCivitas Privata Gymnasium. Anledningen är att de erbjuder lokal idrottsutbildning, även kallat LIU.

– Jag tänkte gå LIU i pingis för att jag spelar det jättemycket och tycker det är kul, säger han.

Lokal idrottsutbildning är ett av tre olika alternativ för den som vill ha mer idrott i gymnasiet utöver kursen ”idrott och hälsa 1”. Utöver LIU så finns det även två nationella utbildningar för elever som vill elitsatsa; Nationellt godkänd Idrottsutbildning, NIU och Riksidrottsgymnasium, RIG. Dessa brukar ha riksintag, där elever från hela landet har samma förutsättningar att söka till gymnasiet, men inte alltid. Alla idrottsutbildningar går inte heller att kombinera med alla linjer på alla skolor, så det bästa är att kolla upp det med skolans studie och yrkesvägledare.

”Jag vill gå något som är kul och där det inte är så mycket matte.”
Tess Arfvidsson

Felix Johansson är glad över att alternativet finns att kombinera sin sport med sin skolgång.

– Det finns inte så mycket LIU för pingis i Sverige. Antingen så är det Växjö och sen är det närmaste i Eslöv och i Halmstad.

Vännerna Tess Arfvidsson och Alva Björling som I nuläget går på Pär Lagerkvistskola i Växjö har inte bestämt sig för vad de vill gå för linje ännu.

– Jag vill gå något som är kul och där det inte är så mycket matte. Men jag tycker att restaurang och livsmedel låter kul eller kanske frisörprogrammet, säger Tess

Vilken skola de vill gå på har de däremot bestämt sig för, Kungsmadskolan i Växjö.

– Det känns som en stor skola med mycket folk. Det är också fräscha lokaler där, det känns viktigt, säger Alva.

– Om man jämför den med till exempel ProCivitas, som är ganska liten och trång invändigt så verkar Kungsmadskolan mycket bättre. Om det inte hade varit så, då hade den skolan också varit ett bra alternativ, säger Tess.

Vännerna Tess Arfvidsson och Alva Björling har svårt att bestämma sig för vilken linje de vill gå på.
Vännerna Tess Arfvidsson och Alva Björling har svårt att bestämma sig för vilken linje de vill gå på.Foto: Björn Villabona

På Teleborg Centrum går Annie Fritzson, 15 år och hon har bestämt sig för att gå på Humanistiska programmet på Katedralskolan.

– För mig är magkänslan och det jag tycker är roligt just nu är det viktigaste när jag väljer, säger hon.

När hon får frågan om det finns någon linje eller skola som hon absolut inte vill gå på så svarar hon bestämt:

– Bygg och anläggning på Ingelstadsgymnasiet. Jag kan ingenting om sånt och jag föredrar en skola i Växjö.

Annie Fritzson på Teleborg Centrumskolan vill gå  på Humanistiska programmet på Katedralskolan i Växjö.
Annie Fritzson på Teleborg Centrumskolan vill gå på Humanistiska programmet på Katedralskolan i Växjö.
Det är många viktiga datum att hålla koll på, här kommer därför en sammanställning över datum i Växjö kommun.

Datum att hålla koll på

15 jan- 15 feb Ansökningsperiod öppen

15 april Preliminärt antagningsbesked

25 april - 15 maj Omvalsperiod

1 juli Slutlig antagning presenteras

31 juli Slutgiltig svarsdag på antagningsbeskeden

5 aug - 31 aug Reservantagningsperiod

Se mer information på vaxjo.se eller på gymnasium.kronoberg.se

Björn VillabonaSkicka e-post
Hilda LindénSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.