Annons
Nyheter

H2 Green Steel får storinvestering

Ståltillverkaren H2 Green Steel har dragit in 18 miljarder kronor från investerare för att bygga det nya stålverket i Boden.
– Det här är den sista pusselbiten, nu är det full fart med att bygga, säger vd Henrik Henriksson till TT.
Ekonomi • Publicerad 7 september 2023
Kinneviks huvudägare Cristina Stenbeck finns bland investerarna. Arkivbild.
Kinneviks huvudägare Cristina Stenbeck finns bland investerarna. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Han berättar att H2 Green Steel behöver omkring 50 miljarder kronor för att bygga och komma i gång med ståltillverkningen, som planeras starta i slutet av 2025.

– Tidigare har vi säkrat upp med lån, nu kommer investerare med 18 miljarder svenska kronor. Det är en stark grupp, en blandning av nya och gamla investerare.

Annons

Henrik Henriksson berättar att det handlar om det svenska Altor, men också om hållbarhetsfonder som GIC, Hy24 och Just Climate, och pensionsfonder, både från Singapore och Sverige. Bland andra AMF och AP2. Även Kinnevik och Wallenberg Investments ägarbolag FAM finns bland investerarna.

Bygget tar fart

Pengarna ska användas till att sätta fart på bygget i Boden, och betala för all den utrustning som ska finnas i stålverket, berättar han. Just nu är det bara förberett för bygget.

– Nu ska vi öka hastigheten i Boden, säger Henrik Henriksson.

Men frågan är varifrån järnmalmen ska komma. H2 Green Steel vill köpa svensk malm från LKAB, men hittills har det nobbats, eftersom kapaciteten på malmbanan har ansetts för låg.

– Vi fortsätter att jobba på att få svensk malm. Det finns olika uppfattningar om kapaciteten på malmbanan mellan LKAB, Trafikverket och oss. Vi förväntar oss att det kommer att lösa sig.

H2 Green Steel har dock säkrat malmkontrakt med andra leverantörer, som ligger längre bort, berättar han.

– Det är med Vale i Brasilien och Rio Tinto i Kanada. Vi har kontrakt med dem som vi kan använda för framtida satsningar.

Frågan är hur det går att locka folk till företaget.

– Den kompetens vi behöver nu är för att bygga. Det har inte byggts någon så här stor anläggning här för att göra vätgas tidigare, och därför tar vi kompetensen från Nordamerika. Där är vår attraktionskraft hög.

1 500 personer behövs

För personalen som ska jobba i själva produktionen ligger rekryteringen lite längre fram.

Annons

Frågan är var de ska bo. Henrik Henriksson förklarar att upptagningsområdet – på rimligt avstånd för att pendla – är cirka 100 000 personer i norr. Dessutom samordnar företaget sina planer och behov med kommunen.

– Vi känner oss trygga med att det ska fungera. Vi är ett attraktivt projekt.

TT: Kommer tidplanen för starten att hållas?

– Ambitionen är att starta i slutet av 2025. Men det kan alltid dyka upp något. Vi är beredda på motgångar.

Sedan projektet startade har det kommit kris på kris, med pandemi, inflation, krig och nu en lågkonjunktur som kan pågå även då produktionen sätter igång.

– Visst har kostnaderna drivits upp. Men även intäkterna framöver. Den stora utmaningen har varit att få investerare.

H2 Green Steel har redan sålt mer än hälften av den framtida produktionen på kontrakt, berättar han.

– Kunderna tar volym oavsett konjunktur. Vi har en säkerhet där. Vi hade kunnat sälja 100 procent om vi ville, säger Henrik Henriksson.

Fakta: H2 Green Steel

H2 Green Steel grundades år 2020 i syfte att producera näst intill fossilfritt stål i stor skala i Boden i Norrbotten.

I Boden byggs en stor fabrik där stålet ska börja produceras från slutet av 2025. Antagligen behövs runt 1 500 personer för själva produktionen i Boden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons